Sikerek

2023.10.10. 11:25

Örömmel tölti el a karcagi edzőpárost, ha egy fiatal az úszást választja a számítógép helyett

Négy év után újra versenyezhettek a karcagi úszószakosztály diákjai, és nem is rosszul, hiszen három arany-, kilenc ezüst- és három bronzérem az egyéni mérleg a püspökladányi megmérettetésről. A részletekről Keserű Sándor és Kun László edzőkkel beszélgettünk, akik elárulták: minden olyan gyereknek örülnek, aki úgy dönt, mozogni szeretne számítógépezés helyet...

Daróczi Erzsébet

A püspökladányi versenyen érmes csapat tagjai, középen Keserű Sándor edzővel

Forrás: Beküldött fotó

– Általános iskolásként magam is Keserű Sándortól tanultam meg az úszás alapjait. Az ő felkészültsége, türelme, személyre szabott oktatása is hozzájárult ahhoz, hogy testnevelő lettem – állítja Kun László, aki már húsz éve edzőtársa egykori tanárának. 

– Több mint három évtizede érkeztem testnevelőként Karcagra, előbb Püspökladányba vittem át a gyerekeket úszásoktatásra, majd amikor megépült Karcagon az uszoda, azóta itt folytatom – idézi a kezdeteket Keserű Sándor, aki jelenleg a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola testnevelője, Kun László pedig a Kádas György EGYMI Karcagi Tagintézményében dolgozik testnevelőként. Mindketten közreműködtek a testnevelő kollégákkal abban is, hogy a triatlon is népszerű legyen, az elmúlt években ott is szép sikereket értek el tanítványaik. 

És hogy mit ad az edzőknek az úszás?

Sokszor megnyugvást, hiszen ha úgy érzik, kicsit nehezebbek a hétköznapok, kimennek az uszodába, és úsznak egyet, közben tervezik a következő feladatokat, vagy csak a tempóznak, és közben feltöltődnek energiával.

Keserű Sándor a negyedik, Kun László a harmadik generációt tanítja az úszás alapjaira. 

– Nagyon örülök, hogy a koronavírus után újraindulhatott az úszásoktatás és a versenyzés. Ebben támogatnak bennünket a szülők, az önkormányzat, hiszen a Karcagi Sportegyesület Úszó Szakosztályaként működünk, és az Akácliget Fürdő vezetőségétől is minden segítséget megkapunk az edzésekhez. Sajnos az elmúlt négy év alatt egy korosztálynyi gyermek felnőtt, és közben kiesett a versenyzési lehetőségből, most azonban újra indulhattunk. Jelenleg a szakosztályunkban tizenhárom olyan iskoláskorú gyermek van, akiket már indíthatunk versenyeken, szerencsére vannak többen, akik egyre jobbak lesznek, legközelebb már ők is megmérettetik magukat – szögezi le Kun László. 

Mi olyan edzők vagyunk, akik türelemmel foglalkozunk a gyerekekkel, azt szeretnénk, hogy tanuljon meg rendesen úszni, legyenek sikerélményei. Ha csak úszni akar, és versenyezni nem, az sem baj, hiszen a mozgás a legfontosabb. Egyre több a gerincferdüléses, az elhízott gyermek, akik a számítógép mellől sem akarnak felállni, így mi értékeljük azokat, akik csak a mozgás öröméért járnak hozzánk edzésre, és nem az érmekért úsznak 

– mondja Keserű Sándor. 

A két edző nyáron óvodásoknak tart úszásoktatást, a tíz nap alatt az alapokat tanítják meg a szülők örömére, így nyaraláskor biztonságosan mehetnek vízbe gyermekeik.

Vannak, akik aztán szakosztályi keretek között folytatják az úszást: aki Laci bácsinál kinőtte a tanuszodát, az átmegy Sanyi bácsihoz az uszodába, és ott folytatja az edzést. Ezeket a szülők is látogatják, és van, amikor együtt tempóznak az uszodában gyermekükkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában