Németh Tamás

2023.12.13. 06:55

Szembenézett a halállal, és győzött: három és fél napos pokoli küzdelem után ébredt fel a Szajol focistája

Új esélyt kapott az élettől Németh Tamás, a Szajol labdarúgója. A 34 éves támadónak begyulladt a bölcsességfoga, ennek következményeképp tályog alakult ki a szájában, ami kifakadt, és vérmérgezést kapott. Németh a fogműtétje után három és fél napig feküdt mesterséges altatásban kritikus állapotban, az orvosok elmondása szerint tízezer emberből csupán egy ébred fel egy ilyen eset után. Németh Tamásnak viszont sikerült!

Kovács Levente

Németh Tamás (kékben) az első tavaszi fordulón már pályára lépne

Forrás: MW Archív

Fotó: Pesti József

Németh Tamás a Szajol meghatározó játékosa, az őszi szezonban tizenöt mérkőzésen tíz gólt szerzett, ezzel csapata legeredményesebbje is volt. Németh még az utolsó őszi, Tiszaföldvár elleni (7–0) mérkőzésen játszott, azonban ekkorra már be volt gyulladva a bölcsességfoga, és az arca is feldagadt, Németh ekkor antibiotikumot szedett, de ez nem segített rajta, így másnap kórházba ment, ahol azt mondták neki, hogy műtétre lesz szüksége. November 27-én, hétfőn azonban nem tudták megoperálni, mivel aznap evett, illetve ivott is, így egy nappal csúszott a beavatkozás. Kedden azonban ismét el kellett halasztani a műtétet, mivel a labor eredményeiből kiderült, hogy a gyulladás megengedett értékének húszszorosa volt a szervezetében.

Németh Tamás vérmérgezést kapott, mivel a fogánál lévő gyulladás következtében tályog alakult ki, ami kifakadt, így baktérium került a vérébe, ami vérmérgezéshez vezetett.

Emiatt szerdán és csütörtökön műtötték a Szajol támadóját, a vérmérgezés miatt pedig három és fél napig mesterséges altatásban tartották. Németh szervezete legyengült, kritikus állapotban feküdt a Hetényi Géza Kórház intenzív osztályán.

Az orvosok szerint tízezer emberből csupán egy ember ébred fel egy ilyen vérmérgezés után, ez pedig Németh Tamás volt, aki december 2-án, szombaton hajnalban kinyitotta a szemét, majd egy hétre rá haza is engedték.

– Az orvosok szerint az erős szervezetemnek és az élni akarásomnak köszönhetően maradtam életben – nyilatkozta hírportálunknak Németh Tamás. – Az elején még nem tudtam felfogni, hogy három és fél napot altatásban voltam. Családtagjaim, barátaim nehezen viselték azt, ami velem történt, de folyamatosan ott voltak mellettem, amíg aludtam. A kórházban próbáltam magam tartani, és erősnek látszani, de amióta itthon vagyok lelkileg engem is megvisel ez az egész. Próbálok előre tekinteni, és hálát adni istennek, hogy kaptam még egy lehetőséget az élettől...

Németh számára 4-6 hétig tart a teljes felépülés, ez idő alatt rengeteg pihenésre és sétára, illetve megfelelő táplálkozásra lesz szüksége, hiszen hét kilót fogyott amíg a kórházban volt. Így akár több időt is igénybe vehet, amíg visszatér a pályára, de február 17-én már szeretne játszani a Jászfényszaru elleni első tavaszi fordulóban.

Mit kell tenni, ha begyullad a fogunk?

– A gyulladt bölcsességfognak komoly szövődményei lehetnek, emiatt érdemes az első tüneteknél felkeresni egy fogorvost – nyilatkozta hírportálunknak dr. Tóth Máté fogorvos. – A gyulladt bölcsességfog az egyik leggyakrabban jelentkező probléma a betegeknél. Ez a legtöbb esetben nem is a fog, hanem a környező szövetek gyulladását jelenti, hiszen a nem megfelelően előtört fog mellett, az íny alatt nehezen tisztítható terület jön létre, ami a baktériumok megtelepedésének melegágya. A szervezet erre tályog képzésével reagál, amellyel elzárja a baktériumokat a többi szövettől. Ennek kezelése műtéti úton történik. A fogtályog eltávolítása, megszüntetése érdekében először érzéstelenítést alkalmazunk, majd apró bevágást ejtünk a tályogon, hogy a genny kiürülhessen belőle. Ekkor fertőtlenítő csíkot helyezünk a sebbe, melynek segítségével mesterségesen gátoljuk a sebzáródást, hogy a váladék ki tudjon ürülni. Ilyenkor antibiotikumot vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőt írunk fel, attól függően, mennyire előrehaladott a fertőzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában