Asztalitenisz

2024.02.28. 13:49

Szolnokon járt a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke

A szolnoki Jászkun Volán SC pingpongosait látogatta meg Kovacsics Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke. Kovacsicsot tavaly nevezték ki a szövetség élére, elnöksége alatt az a célja, hogy az ország minden szegletébe eljusson, és feltérképezze azokat a helyeket, ahol olyan minőségű munkát végeznek, ahová érdemes lesz a hamarosan induló tehetségközpont-program keretén belül befektetni.

Kiss Ádám

Csupán néhány napja ért véget a dél-koreai Puszanban rendezett csapat-világbajnokság, a szövetség elnöke máris folytatja a kinevezése óta tartó mozgalmas programját:

A Jászkun Volán SC-t látogatta meg a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Kovacsics Imre (balra)
Fotó: Nagy Balázs

– A szolnoki Jászkun Volán SC ugyanolyan fontos, mint kint lenni egy világbajnokságon – magyarázta látogatása célját a szövetség elnöke. – Kilenc hónappal ezelőtt, amikor megválasztottak, azt az ígéretet tettem, hogy ahova hívnak, oda el is megyek. Azóta több, mint negyvenezer kilométert tettem meg belföldön, asztalitenisz ügyben. Számomra nagyon fontos, hogy ne egy elefántcsonttoronyban üldögéljek, hanem kint tudjak lenni a terepen, meg tudjam nézni, hogy kik, milyen munkát végeznek, mert számomra ez ad valódi visszajelzést, ez alapján tudjuk majd kiválasztani, hogy hova lesz érdemes befektetni. Az ország minden szegletébe el akarok jutni, meg szeretnék ismerni minden körülményt.

A szövetség hamarosan tehetségközpontokat nevez ki az országban, amelynek keretén belül többek között a rezsifizetésben, az edzők bérezésében, a játékosok utaztatásában tudnak támogatást nyújtani az egyesületeknek.

– Jelenleg nem abban kell gondolkodnunk, hogy csarnokokat építsünk, hanem például abban, hogy Szolnokon legyen télen fűtés, ne hidegben kelljen edzeni. Természetesen ha újra jönnek a nemzetközi eredmények válogatott szinten, akkor az anyagi lehetőségeink is mások lesznek – foglalta össze a szövetség jelenlegi helyzetét a vezető.

A Jászkun Volán SC 1992-ben alakult, ifj. Szöllősi Péter 2020 óta az egyesület elnöke, édesapja, Szöllősi Péter pedig a klub vezetőedzője. Tíz igazolt versenyzője van a klubnak, az elmúlt tizenöt évben három ifjúsági magyar bajnok került ki tőlük, illetve az a Szudi Ádám, aki a dél-koreai csapat-világbajnokságon a legjobb harminckettőbe jutott magyar válogatott keretének tagja volt. Tavaly az U9-U10-es országos Nebuló Kupán csapatversenyben a JVSC lett a legjobb utánpótlásnevelő egyesület a korosztályban.

– Úgy láttam, hogy nincs nagy különbség a vb-re kijutott csapatok között – kezdte a dél-koreai beszámolóját Kovacsics Imre. – Ennek ellenére mégis óriási a szakadék. Az alapokat tudjuk: rengeteget kell edzeni, nagyon jó szakemberek kellenek, az edzőket meg kell fizetni, hogy megtudjanak élni abból, hogy napi 7-8 órát foglalkoznak a játékosokkal. A mérkőzések kétharmadáig egyenlő feleket látok az asztalnál, és olyan bravúros megoldásokat, amiket csak a legjobbak tudnak a világon. Utána viszont valami elfogy... A lehető legtöbb szakembert be akarom vonni, hogy megfejtsük, mi lehet ez a valami, mert ha ez sikerülne, akkor ott lennénk a világ élmezőnyében.

A puszani csapat-világbajnokságon a magyar férfi válogatott Szudi Ádámmal és Ecseki Nándorral a keretben a legjobb harminckettő között esett, és a női csapat menetelését is a nyolcaddöntőbe kerülésért állították meg Brazília legjobbjai. 

– A Kína elleni meccset leszámítva bárkit meg tudtunk volna verni a világbajnokságon – tért át az eredményekre az elnök. – A világ legjobb 32 csapata közé kerülni csodálatos dolog, nüanszok választottak el minket a nyolcaddöntőzéstől. Annak ellenére, hogy a világranglista helyezések alapján mekkora különbség volt a játékosok között, ez az asztalnál nem látszott. Sosem vertek meg minket úgy, hogy az lett volna az ember érzése, hogy el sem kellett volna kezdeni a meccset.

Kovacsics nemcsak azon dolgozott Puszanban, hogy a játékosoknak és a szakmai stábnak megteremtse az ideális feltételeket, a nemzetközi szövetségek vezetőivel is tárgyalásokat folytatott a hazai asztaliteniszről.

– Sikerült minden egyes nemzetközi vezetővel beszélgetéseket folytatnom, többek között Petra Sörlinggel, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség elnökasszonyával, vagy éppen a többszörös olimpiai és világbajnok Liu Guolianggal, aki jelenleg a kínai szövetség elnöke, de az arab, az ázsiai és az európai ligák vezetőivel is tudtam beszélgetni – zárta a vb értékelését a magyar elnök. – Többek között egy ilyen beszélgetésnek köszönhetem, hogy az idén száz éves Magyar Asztalitenisz Szövetség április 21-én, az asztalitenisz világnapján szervezett rendezvényét nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon közvetítsék. A rendezvénysorozat szlogenje a "Pingpongozni mindenki szeret, mert pingpongozni mindenhol lehet". Ennek a gondolatnak a mentén a Balaton közepén egy kompon szervezzük meg az eseményt, ezen lesznek majd a mérkőzések sztárvendégekkel, legendás játékosokkal és feltörekvő fiatalokkal. Emellett idén még nagyon sok programot szervezünk, ősszel pedig egy nagy ünnepség keretében emlékezünk majd meg az elmúlt száz évről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában