Kézilabda

2024.02.01. 07:30

„Merjünk nagyot álmodni” – az egykori szolnoki kiválóság szerint ott lehet a válogatott az olimpián

Kitett magáért férfi kézilabda-válogatottunk a németországi Európa-bajnokságon, miután mindek idők legjobb Eb-szereplését produkálva az ötödik helyen végzett. A kontinenstornán látottakról az egykori kiváló szolnoki játékossal, Bendó Csabával beszélgettünk.

Varga Csaba

Imre Bence berobbant a válogatottba az Eb-n, fényes jövő állhat előtte.

Fotó: MTI

A sportág egyik legnevesebb európai szakportálja, a Handball-Planet a torna előtt mindössze a tizenharmadik helyre rangsorolta nemzeti csapatunkat. Minderre alaposan rácáfoltak a mieink, hiszen ötödik helyen zártak. Ezzel egyben emelték az elvárosokat is, a közvélemény és a szakma is számít arra, hogy a magyar együttes harcolja ki az olimpiai részvételt a március 14-én kezdődő tornán.

– Most a napos oldalon áll válogatottunk – kezdte Bendó Csaba, aki egykoron 107 alkalommal húzta magára a címeres mezt, többek között Eb-n és vb-n is szerepelt, ám egy sérülés miatt lemaradt a 2004-es olimpiai részvételről. – Csapatunkban jó arányban vannak a rutinos, sok nagy csatát megélt és a fiatal, tehetséges játékosok. Ráadásul van merítési lehetősége a szakmai stábnak, úgy érzem és látom is, hogy jó úton jár csapatunk. Fiataljaink szerencsésen átestek a tűzkeresztségen, bírják a nyomást, de nagy terhet nem szabad rájuk rakni.

– Úgy tudjuk, hogy ön is jól ismeri a most feltűnt fiatalokat, méghozzá a serdülő válogatottból.

– Igen, évekig masszőrként dolgoztam a serdülő válogatottnál, a 2002-ben született fiúk közül Palasics Kristóf, Imre Bence, Ilic Zoran, Fazekas Gergő és a Krakovszki testvérek, Zsolt és Bence. Vannak még jó néhányan ebből a korosztályból, akik majd helyet követelhetnek maguknak a válogatottban. Egyébiránt rendes srácokról van szó, akikre lehet számítani, és az eddigi eredményeiktől sem szálltak el.

– Maradjunk még az Eb-nél. A csoportelsőség után többet várt a csapattól?

– Ami számomra pozitív volt, hogy válogatottunk nem elégedett meg azzal, hogy csoportelső és két pontot visz magával a középdöntőbe, hanem a további meccseken is nagyon oda tette magát, többet akart kihozni a mérkőzéssorozatból. Az osztrákok elleni vereség után sem veszítették el a fonalat, jó játékkal legyőzték a horvátokat. A németekkel szemben egy szorosabb meccs is kinézett, míg a francia együttes más kategória, mint tudjuk, meg is nyerték az Eb-t. Visszatérve az osztrákoktól elszenvedett vereségre, nemcsak a játékosok, hanem Chema Rodríguez szövetségi kapitány is egy kicsit belealudt a mérkőzésbe. Ettől függetlenül a spanyol szakember nagyszerűen felkészítette a társaságot. Jól sült el a kétirányítós játék, amikor a Hanusz Egon, Fazekas Gergő duó vette kezébe a karmesteri pálcát. Nem feledve Lékai Máté rutinos, okos játékát. Ami a legnagyobb pozitívum, hogy a játékosok bíznak, hisznek a kapitányban. Jó eredmény az ötödik hely, ne feledjük, a kézilabdában az Európa-bajnokság a legkeményebb sorozat, hiszen itt játszanak a legjobb válogatottak.

– Mit várhatunk a hat hét múlva rajtoló olimpia selejtezőn?

– Az Eb-n erős a mezőny, az olimpián szerepelni viszont óriási dicsőség és értékmérő. Kevesebb csapat indul, nincs annyi meccs, talán könnyebb eredményt elérni. Ellenben különösen Európából nehéz kiharcolni a részvételt. Norvégiával, Portugáliával és Tunéziával leszünk egy csoportban, és csak kettő juthat ki az ötkarikás játékokra. Egyik gárda sem gyenge, de nem is verhetetlen. 

Merjünk nagyot álmodni, legyünk ott az olimpián!

Afrikai csapatokkal kezdenek a mieink

Elkészült az olimpiai kvalifikációs torna menetrendje a férfi és a női válogatott számára is.

Női olimpiai selejtező, Debrecen: Április 11.: Magyarország–Kamerun. Április 12. vagy 13.: Svédország–Magyarország. Április 14.: Magyarország–Japán. 

Férfi olimpiai selejtező: Március 14.: Magyarország–Tunézia. Március 15. vagy 16.: Norvégia–Magyarország. Március 17.: Magyarország–Portugália.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában