Kultúra

2017.04.01. 17:34

Bekukkantottunk a legutóbbi Dallamos est kulisszái mögé

Nem csalódtak a Dallamos est fellépői: telt ház előtt nótázhattak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében. A közönség tagjai pedig két óra önfeledt szórakozást kaptak az Új Néplaptól és persze a lap magyarnóta-énekes vendégeitől.

Szarvák Emese – Joó Zsuzsa


Andyt, Karcagi Nagy Zoltánt és Sülyi Károlyt már jól ismerik olvasóink, hiszen sokadik alkalommal szórakoztatták már a nagyérdeműt. Újvári Marika azonban most első alkalommal lépett fel a Dallamos estünkön. Két és fél órát autózott Monokról az egyébként kántorként és múzeumpedagóguskét dolgozó hölgy, hogy nekünk is megcsillogtassa hangját.

Újvári Marika, mint egy forgószél, úgy robban be az öltözőbe. Pakol, rendezkedik, sminkel, öltözik és beszél, beszél… Aki még nem találkozott vele soha, szinte csodálkozva néz rá, hiszen egy nótaénekestől azt várja az ember, hogy minimum hatvanéves legyen. Az egyenesen Monokról érkező Marika közel sincsen ennyi.

– Ha-ha! Nem először hallom ezt! – Marika jóízűen kacag, majd elmeséli, amikor rápillantanak, sokan még akkor sem hiszik el, hogy tud énekelni. Múltkor például a Rajkó együttessel lépett színpadra. Az egyik prímás vissza is kérdezett, hogy tényleg ő az énekes?! Tesztelésképpen pedig megkérdezte, milyen hangnemben kell majd zenélniük és egyáltalán tudja-e, mi a hangnem.
– Én meg hátat fordítottam és csak akkor kerültem elő, amikor színpadra léptünk. Odasúgták nekem, hogy segítsek már, melyik dal következik, erre visszasúgtam kedvesen, hogy ilyen profi csapat biztosan tud követni! Végül nagy barátokként köszöntünk el egymástól – meséli Marika, miközben magára ölti fellépőruháját.
Mivel az utóbbi hónapokban kilenc kilót fogyott, itt-ott be kellett venni a ruha oldalából. Azt mondja, most érzi jól igazán magát, végre jó kondiban van, tornázik, kerékpározik, túrázik.
Úgy tűnik, az egészséges életmód „ragályként” terjed a nótaénekesek között, hiszen Karcagi Nagy Zoli hasonló életmódváltozásról tud beszámolni.



Az énekes testvérével, Andyval érkezett Karcagról. Megszokott páros, rutinosan készülődnek a fellépésre, Dallamos esténken is többször szerepeltek már.
– Képzeljétek, nyáron nagy esemény lesz nálunk! Férjhez megy a lányom! – húzza ki magát a büszke apuka, elárulva, igazi nagy lakodalmat tervez az ifjú pár. Vélhetően nem kell sokat gondolkodni, ki énekel majd a vendégeknek… Zoli szerint a magyar nóta előbb-utóbb minden buliban előkerül, amit Marika saját történetével is megerősít.

– Nemrégiben elhívtak egy zenei fesztiválra. A rendezvényszervező furcsán állította össze az előadókat, ugyanis én lettem Kefír, az egykori V-tech énekesének „előzenekara” – meséli az énekes. – Amikor végignéztem a közönségen, láttam, bukta lesz, ha hímzett kisruhámban lassú magyar nótákat éneklek. Szétszedtem gyorsan a kontyomat, felvettem egy dögös ruhát és a legismertebb, legszórakoztatóbb magyar nótákat adtam elő. Komolyan mondom, hatalmas sikert is arattam!

Negyedik vendégünk, Sülyi Karcsi nem sieti el a dolgokat, az est kezdete előtt pár perccel még csíkos ingben, farmerben üldögél. Végül is… igaza van, ő csak a második felvonásban lép színpadra, Marikával együtt. Bár mint kiderült, közös fellépésük nem volt zökkenőmentes: az előre megbeszélt dalnál ugyanis Marika ahelyett, hogy csatlakozott volna Karcsihoz, vígan beszélgetett velünk a folyosón. A második dalnál hasonlóképpen jól érezte magát még mindig a függöny mögött. Végül a technikus kollégának kellett finoman a színpadra terelnie az énekesnőt.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Ezúttal is sok olvasónk választotta kikapcsolódásul a lapunk által szervezett estet | Fotó: Mészáros János
[/caption]

A nem várt plusz dalok miatt néhány nótát törölni is kellett az előre kialakított repertoárból, bár Zoli megemlítette, nemrégiben négy és fél órás magyarnóta-kívánságműsort tartottak Karcagon, hetven kérést teljesítve.
– Van az a dal, a Húzzad…! Na, azt húzzuk ki! – javasolta mégis a többieknek Karcsi, mielőtt színpadra léptek volna mindannyian, közösen, a fináléban.
A több mint kétórás Dallamos est végül remekül sikerült, öröm volt nézni az önfeledten tapsoló, daloló nyugdíjasokat, lapunk olvasóit, előfizetőit,
 akik a háttérben vetített, újságunkban korábban megjelent sajtófotókon nem egyszer önmagukat, rokonaikat is felismerték. Így vált a Dallamos est nemcsak akusztikai, hanem vizuális élménnyé is.

Lapunkról meséltek

A Dallamos est mindig remek alkalom egy kis beszélgetésre is, örömmel hallgatjuk a közönség történeteit, mindig előkerül néhány kedves anekdota arról, milyen élmények kötődnek az újsághoz. A jelenlévők legtöbbje hosszú évek, évtizedek óta forgatja a lapot, több szálon is kötődik hozzá. Mindenkinek jólesik felidézni a régi időket, örültek is sokan az előadás alatti kivetítésnek, fotóknak, az újság évekkel ezelőtt megjelent számaiból. Azt pedig örömmel hallottuk, milyen sokan dicsérték meg az Új Néplap megújulását, a bővülő oldalszámot és a magazinokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!