Lemezkritika

2007.11.07. 12:19

David Gilmour: Remember That Night — Live At The Royal Albert Hall

Igazán emlékezetes és forró hangulatú éjszakák a londoni Royal Albert Hallból, ahol David Gilmour egykori Pink Floyd-gitáros lépett fel, amit ez a DVD megörökített számunkra.

Baranyi György

David Gilmournak, a Pink Floyd legendás gitáros-énekesének tavaly jelent meg legutóbbi szólóalbuma, a zseniális On An Island, mellyel szólóban is a legjobb Pink Floyd-hagyományokat folytatja a zenész. Ehhez kapcsolódóan persze turné is volt a lemez anyagával, amelynek állomásait jelentették 2006 májusában a londoni, Royal Albert Hall-fellépések. Ezen esték anyagát őrzi az a DVD, amely most jelent meg Remember That Night címmel. S mint a címe utal is rá, erre/ezekre az esté(k)re bizony emlékezni fog a közönség, és a képanyag által mindenki, aki megnézi ezt a dupla DVD-kiadványt (amely maratoni hosszúságú, összesen 313 perces). Ugyanis itt ötvöződik a zene, a látvány és az érzelmek azon hármasa, amely nélkül nehéz ma már elképzelni egy nagyobb szabású rockkoncertet.

A műsor rögtön mi mással, mint négy Pink Floyd-számmal indul a klasszikussá vált Dark Side Of The Moon lemezről, mintegy bemelegítésként. Majd utána a műsor első felében meghallgathatjuk az On An Island szólóalbum dalait, meglepetés vendégekkel. Ilyen rögtön David Crosby és Graham Nash az egykori Crosby, Still, Nash & Young formációból, akik vokalistaként segítik Davidet a gyönyörű szép On An Island és a The Blue című dalokban. Aztán itt van a nagy öreg zenész, Robert Wyatt, aki már jó ideje nem lépett színpadra, ám Gilmour kedvéért megtette egy elképesztően finom, ízléses trombitaszólóval a Then I Close My Eyes című számban. Egymás után jönnek a szóló-CD dalai, és van, amikor Gilmour az elektromos gitárjait akusztikusra cseréli, vagy éppen a szaxofonból, bendzsóból csihol ki egy szólót. És mindeközben a káporázatos fényeffektusok hatására hol úgy érezhetjük magunkat, hogy lágyan lebegünk a nagy kékségben, hol pedig csak heverünk egy tengerparton, és ragyogóan süt ránk a nap, mi pedig csukott szemmel befogadjuk az áradó zenét.

A műsor második részében pedig régebbi Pink Floyd-dalok következnek, a közönség nagy örömére. Köztük olyan csemegék is, mint a ritkábban játszott Fat Old Sun, a Coming Back To Life, vagy éppen az egyik csúcspont, az Echos (amely annak idején a Meddle című lemezük teljes B-oldalát betöltötte, és most sem veszik rövidebbre a zenészek!). Aztán itt van a Shine On You Crazy Diamond ismét Crosbyval és Nashsel, a High Hopes, és persze a Wish You Were Here is. Majd megérkezik az újabb meglepetés vendég, David Bowie, aki az Arnold Layne dalt adja elő (a Pink Floyd legelső kislemezéről még 1967-ből, amelyet Syd Barrett írt), és énekel a zárótételben is, az elbűvölő, hatalmas gitározásba torkolló Comfortambly Numbban. Az ember szája tátva marad tőle. Fantasztikus anyag, fantasztikus koncert!

Ne feledkezzünk meg a többi zenészről sem persze: a régi zenésztársról, jó barátról, a szintén Pink Floyd-tag Richard Wrightról a billentyűknél, Guy Pratt basszusgitárosról, aki már a Pink Floyd újjáalakulása után koncertjeik basszusgitárosa volt, Phil Manzaneráról, a Roxy Music egykori gitárosáról, a fiatal Jon Carin billenytűsről, Steve DiStanislao dobosról és Dick Parry szaxofonosról, aki már olyan Pink Floyd lemezeken is közreműködött, mint a Dark Side Of The Moon és a Wish You Were Here.
A második DVD-n pedig jön a sok-sok csemege. Hogy csak néhányat említsünk: további dalok a Royal Albert Hall-estékről, aztán stúdiópróbák és jammelések, egy dal a volt Pink Floyd-os Syd Barrett szólólemezéről (Dark Globe), amelyen David Gilmour is közreműködött, majd részlet a 2006 márciusi BBC-koncertből, a Mermaid Színházból, ahol először adták elő a turné során az új szólólemez anyagait, illetve két videó is látható a dalok sorában.

A dokumentumfilmek szintén nagyon érdekesek, azok, amelyek a koncertturnéról készültek, és egyben megmutatják, mennyire bensőséges és vidám hangulat uralkodott a zenészek és az egész turnécsapat között. Tényleg olyanok voltak, mint egy nagy család, és ettől rendkívül személyes hangulatúak lettek a dokumentumfilmek. Igazán megható pillanat például, amikor David Gilmour találkozik az egykori Pink Floyd-társsal, Roger Watersszel, vagy amikor Gdanskban Lech Walesa volt lengyel elnökkel, a Szolidaritás szakszervezet megalapítójával együtt koszorúznak, emlékezvén a szervezet létrejöttére. Vagy ahogy visszatérnek Velencébe egy héttel azt követően, hogy műszaki okokból nem tudtak ott fellépni, ám az újabb koncertet is majdnem elmossa az eső, de a közönség hatalmas szeretete végig ot tartja őket a színpadon. Szerencsére ez a DVD mindezeket megörökíti, így mi is részesei lehetünk az eseményeknek. (David Gilmour: Remember That Night — Live At The Royal Albert Hall. Kiadó: EMI) 

Számlista: 
DVD1:
Live At The Royal Albert Hall
1. Speak To Me
2. Breath
3. Time
4. Breathe (reprise)
5. Castellorizon
6. On An Island
7. The Blue
8. Red Sky At Night
9. This Heaven
10. Then I Close My Eyes
11. Smile
12. Take A Breath
13. A Pocketful Of Stones
14. Where We Start
15. Shine On You Crazy Diamond
16. Fat Old Sun
17. Coming Back To Life
18. High Hopes
19. Echoes
20. Wish You Were Here
21. Find The Cost Of Freedom
22. Arnold Layne
23. Comfortubly Numb

DVD2
Bonus Features
1. From The Royal Albert Hall (1. Wot''s... Uh The Deal 2. Dominoes 3. Wearing The Inside Out 4. Arnold Layne 5. Comfortably Numb)
2. Documentary: Breaking Bread, Drinking Wine
3. From The Summer Tour 2006: Dark Globe
4. Live From Abbey Road: Astronomy Domine
5. From The AOL Session: This Heaven
6. From The BBC Mermaid Theatre Concert (1. Castellorizon 2. On An Island 3. The Blue 4. Take A Breath 5. High Hopes)
7. Documentary: The Making Of "On An Island"
8. Documentary: The West Coast
9. Music Videos (1. On An Island 2. Smile)
10. Island Jam
11. Photo Gallery

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!