2017.10.06. 10:30
Tízméteres puliszka készül a hétvégén, és bárki megkóstolhatja a Hild téren!
Tízméteres puliszka? Létezik ilyen egyáltalán? A tiszatenyőiek a hétvégén bebizonyítják, a kígyózó puliszka nemcsak szemre-, de „szájravaló” is! Hogy hogyan készül a szobányi hosszúságú finomság, ennek jártunk utána.
– A puliszka készítésében nincsen semmi titok: kukoricadara, víz és só kell hozzá. Egy kis zsiradék sem rontja el az állagát! – mondja Kazinczi István, Tiszatenyő polgármestere.
– Az izgalmas rész innentől kezdődik: padokat teszünk egymás mögé, tíz méter hosszúságban. Fóliát helyezünk rá, majd a megfőtt puliszkát még azon melegében rátesszük és kinyújtjuk, harminc centi hosszúságban.
– Ezt töltjük meg előkészített tepertős túróval, melyet egy kis lilahagymával ízesítünk. Ekkor a fólia segítségével, húsz önkéntes közreműködésével feltekerjük a puliszkát, mint a bejglit.
– Ezek után nagyon éles késsel szeleteljük – mesél az ínycsiklandó finomságról Kazinczi István, elárulva, a legutóbbi Tiszatenyői kukoricafesztiválon készítettek ilyet, akkor ő volt a „séf”, azaz ő főzte a puliszkát. Akkor is tízméteres puliszkát készítettek, de már bánja, hogy „csak” ennyit.
– Azt hittem, nem fogy el ez a mennyiség, de nagyot tévedtem: öt perc alatt elkapkodták az összeset – árulja el a polgármester, hozzátéve, Erdélyben tanulta az eredeti puliszkakészítés mikéntjét, ez a recept is onnan való. Jövőre rekordhosszúságú, huszonhét méteres puliszkakígyót főznek.
A tiszatenyőiek azonban a vasárnapi Dunszt! Fesztiválon is megmutatják tudományukat – igaz, ez még tízméteres lesz. Az ízletes különlegességet önök is megkóstolhatják Szolnokon, a Hild téren!
J. ZS.