Tilalom

2023.08.07. 15:37

Az ukrán férfiak a háború után három évig nem hagyhatják el az országuk (videó)

A harminckét éve független Ukrajna a szovjet örökséget még mindig nem tudja levetkőzni magáról: egyik legkedvesebb játékszere még mindig a szabad határátlépés kérdése – írja a Magyar Nemzet.

MW

Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Nem elég a hadiállapot alatti határátkelési tilalom, a belügyminiszter tanácsadója a háború után még három évig nem engedné ki a 18 és 60 közötti férfiakat. A szabad határátlépés kérdése Ukrajnában az elmúlt években szinte állandó problémává vált. Zárva, vagy korlátozottan volt nyitva a határ a koronavírus idején két éven át, majd egy rövid átmeneti időszak után jött a háború, amelynek tavaly február 24-i kitörésekor azonnal megtiltották az aktívkorú ukrán állampolgárságú férfiaknak az ország elhagyását.

Ha mindezt összeadjuk, akkor négy évnyi korlátozást kapunk.

Korábban az ukrán férfiak számára megszokott volt, hogy az Európai Unió különböző országaiban vállaltak munkát és ingáztak az otthonuk és a munkahelyük között. Ez azonban jelenleg nem lehetséges. Sokan a megélhetés végett, mások pedig a katonai mozgósítást elkerülendő próbálnak meg átjutni a nyugati határszakaszokon. 

A háború kitörését követően többször volt arról szó, hogy bizonyos feltételek mellett megengedik a férfiak számára a határátkelést. 

Volt egy olyan ötlet is, amely szerint nagyjából kétmillió forintnyi hrivnya kaució befizetése ellenében egy hétre el lehetett volna hagyni az országot, ebből azonban nem lett végül semmi, ugyanis rengeteg kritika érte az előterjesztőket. Mondván, ez a törvény kizárólag a gazdagoknak a javát szolgálta volna.

Az ukrán diplomaták sem szívesen térnek haza

A ZN.ua nevű ukrán hírportál arról ír, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő ukrán diplomatáknak csaknem a fele nem tér haza, miután lejár a kiküldetésük. Ez az igazi indikátor a jövőre nézve, és nemcsak a társadalom, de a külföldi befektetők és a politikusok számára is. Hozzáteszik: 

2022 eleje óta a külszolgálatban lévő ukrán diplomaták 40-60 százaléka döntött úgy, hogy nem utazik haza.

Az Egyesült Államokból a múlt évben közel húsz diplomatának kellett volna hazatérnie, azonban csak egy tette meg. És a lap szerint, még csak nem is ez a legrosszabb mutató, hiszen van olyan követség, ahonnan senki nem utazott vissza Ukrajnába. Ennek több oka is van, hiszen a hazatérés után sokan nem tudnak újból könnyen a szakterületükön elhelyezkedni, alulfizetettek, a minisztériumból kiszorulnak, a hadiállapot miatt pedig félő, hogy az országot sem tudják majd ezután elhagyni.

Sokan próbálkoznak a zöldhatáron is

A napokban ismételten meghosszabbították a hadiállapotot, emiatt 

a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak zöme november közepéig még biztosan nem hagyhatja el az országot. 

Sokan tartanak attól, hogy a parlament további három hónappal meghosszabbítja majd a hadihelyzetet, és a vele együtt járó általános mozgósítást. Ennek tudható be az is, hogy

az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma.

Akinek lehetősége van az embercsempészek megfizetésére, vagy hamis alkalmatlansági okmányok beszerzésére, az el is menekül Ukrajnából. 

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat tájékoztatása szerint a háború kitörése óta húszezer esetben akadályozták meg férfiak átjutását a határon.

Dollármilliomos hadkiegészítők

Zelenszkij pár héttel ezelőtt ígérte meg, hogy megtisztítja a hadkiegészítő irodákat a korrupt parancsnokoktól. Az akciók folyamatosan zajlanak. Kárpátalján például őrizetbe vették az egyik toborzóiroda katonaorvosi bizottságának vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy olyan orvosi igazolásokat gyártott jó pénzért, ami felmentést ad a szolgálat alól, és amivel külföldre lehet jutni.

Szintén Kárpátalján tartóztattak le egy olyan hadkiegészítő tisztet, aki a besorozott katonáit arra kényszerítette, hogy inkább az építkezésén dolgozzanak. Az ügyészség gyorsan le is csapott rá. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában