hirdetés

2021.01.19. 10:50

Egyvállas? Kétvállas? Milyen hátizsák való neked?

Amikor hátizsákot vásárolunk, a szín és a stílus kiválasztása előtt van egy fontos dolgunk: meg kell határoznunk, hogy egyvállas vagy kétvállas modell mellett tesszük-e le a voksunkat. Mindkét verziónak megvannak az előnyei, ezek figyelembe vételével ajánlott választani. Mutatjuk a szempontokat!

PR cikk

Forrás: freepik

Kétvállas – a klasszikus megoldás

Kezdjük a kétvállas hátizsák bemutatásával, hiszen ez számít klasszikus megoldásnak. A vállakra illesztett táska eredetileg csakis funkcionális jellegű kiegészítő volt, a katonaságban hordták először ezt az eszközt a felszerelések szállítására. Nem kérdés, hogy ilyen esetben mindkét vállat használták a derék bakák, hiszen így lehetett a legjobban elosztani a felszerelés súlyát. A kétvállas hátizsák később beszivárgott a hétköznapi divatba, megjelentek a különböző színek, stílusok, anyagok, abban viszont nem volt változás, hogy a kétvállas modellek hódítottak leginkább. Ennek a testünk egészsége szempontjából is van jelentősége, hiszen egy jól megpakolt hátizsák igen nehéz, azaz állandóan csak az egyik vállon hordva deformációt okozhat.

Ennél sokkal jobb lehetőség, hogy a két vállunk egyszerre cipelje a súlyt, ezzel kiegyenlítve a testünk két oldalát érő terhelést. Éppen ez az, amely miatt az iskolatáskák esetében a legtöbb szakértő a kétvállas modelleket ajánlja – a tankönyvek így is épp elég terhet jelentenek egy kisgyermeknek, nem kell azt még aránytalanul is elosztani rajta. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a hátizsákokat illetően a kétvállas változat számít a klasszikus darabnak, ám közel sem ez az egy lehetőségünk van, ha a választásnál szeretnénk kilépni a megszokottból.

Egyvállas – a leglazább verzió

Ha szeretnénk kicsit formabontóak, különlegesek lenni, a fenti érvek ellenére is szétnézhetünk az egyvállas hátizsákok között, persze csak akkor, ha nem akarjuk azt telepakolni könyvekkel vagy katonai felszerelésekkel. A CCC kínálatában találni többféle kialakítású modellt, a variációk számának csak a képzelet szab határt: https://ccc.eu/hu/taskak/hatizsakok. Egy hátizsák ráadásul nem jelent kiugró kiadást, minimális befektetéssel megszerezhetőek a legismertebb brandek termékei is.

Visszatérve az egyvállas modellek előnyeihez, leginkább a lazaságot szokták felhozni ezzel kapcsolatban. Egy egyvállas hátizsák gyakorlatilag egy hurok, amit elég átdobni a fejünk felett, és már útnak is indulhatunk – nincs táska, amit ennél könnyebben magunkra ölthetünk. Az egyvállas táskát sokan kritizálják, éppen az egyenlőtlen súlyelosztás miatt, ami jogos is, de csak akkor, ha a benne hordott tárgyak nehezek. Egy pénztárcának, naptárnak és okostelefonnak bőven elég az egyvállas megoldás, nem okoz majd gerincferdülést. Érdemes egyébként átgondolni a használat szempontjából nem csak a kialakítást, hanem a strapabíróságot is. Egy hátizsák folyamatosan kapja a terhelést, megázik, hánykolódik, földre kerül, nyúlik – ha ezt ránézésre nem állja ki a kinézett termék, érdemes tovább keresgélni.

Akárhogy döntsünk, az egyvállas és a kétvállas táskák közül mindenképpen olyat válasszunk, ami egyrészt praktikus elrendezésű, másrészt megfelel az ízlésünknek. Mégiscsak egy divatban használt kiegészítőről van szó, azaz a külcsín is fontos lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában