Hirdetés

2023.03.24. 00:00

Mi a testtömeg index és hogyan számítható ki?

A testtömeg index (BMI) az egyén egészségügyi kockázatának felmérésére és a testösszetétel változásainak nyomon követésére szolgáló eszköz.

PR cikk

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A testtömeg index számítás az egyén testsúlya és magassága alapján méri a testzsírt. Segítségével meghatározható az egyén kockázata a túlsúlyossággal vagy elhízással összefüggő egészségügyi állapotok kialakulására. Felnőttek esetében hasznos eszköz az általános egészségi állapot és a testösszetétel értékelésére. A BMI-t gyermekek és serdülők testzsírjának értékelésére is használják.

A BMI-t úgy számítják ki, hogy a személy kilogrammban kifejezett testsúlyát elosztják a méterben kifejezett testmagasságának négyzetével, és így kapnak egy pontszámot, amely a következő tartományokban értelmezhető: a 18,5 alatti BMI-érték azt jelenti, hogy a személy alulsúlyos; a 18,5 és 24,9 közötti érték egészséges testsúlyt jelent; a 25 és 29,9 közötti érték túlsúlyos; a 30 feletti érték pedig elhízottat.

Bár vannak kivételek, például a sportolók és a terhes nők esetében, a BMI általánosan elfogadott, mint az általános egészségi állapot hasznos mutatója.

Aggódik a testsúlya vagy a BMI-je miatt?

A magasabb BMI növelheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a magas koleszterinszint, a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és egyes rákos megbetegedések, valamint hozzájárulhat a túlsúlyos térd és csípő okozta ízületi fájdalmak miatti mobilitási problémákhoz.

Bár az alacsonyabb testtömeg index nem garancia a jó egészségre, az alacsonyabb értékkel rendelkező egyének hajlamosak lehetnek a táplálkozási hiányosságokra és anyagcsere-problémákra az elégtelen kalóriabevitel vagy a táplálkozási szempontból kiegyensúlyozatlan étrend miatt.

Honnan tudhatja, hogy túlsúlyos?

Ahhoz, hogy a testtömegindex számítást helyesen használjuk az általános fizikai egészség értékelésének eszközeként, fontos figyelembe venni más tényezőket is, mint például a szívbetegségek vagy anyagcserezavarok családi előzményei, a fizikai aktivitás szintje és a táplálkozási szokások, amelyek szintén hozzájárulhatnak bizonyos betegségek vagy állapotok későbbi kialakulásának nagyobb kockázatához.

Ezenkívül a BMI jelentős változása esetén mindig tanácsos konzultálni orvosával a változások orvosi okairól, például pajzsmirigy zavarokról vagy hormonális egyensúly hiányról, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, még akkor is, ha minden más életmódbeli tényező az idő múlásával változatlan marad.

Weight,Loss.,Nutritionist,Measures,A,Body,Mass,Index,Of,An
Fotós: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Bár a BMI általánosan elfogadott az általános fizikai egészség mutatója, nem szabad az egészség végleges mércéjének tekinteni, mivel számos kivétel van, például a sportolóknak a nagy izomtömeg miatt magasabb a BMI-jük, vagy a terhes nőknek a fokozott vízvisszatartás miatt magasabb a BMI-jük.

Ezenkívül az általános egészségügyi kockázat felmérésekor az életmódbeli tényezőket, például a fizikai aktivitás szintjét és a táplálkozási szokásokat is figyelembe kell venni, mivel ezek hozzájárulhatnak a különböző betegségek kockázatához, még akkor is, ha a BMI idővel nem változik.

Hogyan használja a BMI táblázatot az ideális testsúly tartomány megtalálásához?

A BMI az egyén testsúlya és magassága alapján méri a testzsírt. Segítségével meghatározható az egyén kockázata a túlsúlyossággal vagy elhízással összefüggő egészségügyi állapotok kialakulására. Felnőttek esetében hasznos eszköz az általános egészségi állapot és a testösszetétel értékelésére. A BMI-t gyermekek és serdülők testzsírjának értékelésére is használják, azonban ez a populáció még növésben van.

A nők testtömegindexe életkoruktól, testtípusuktól és fizikai aktivitásuk szintjétől függően változhat. Általánosságban elmondható, hogy az a nő, akinek a testtömeg indexe 18,5-24,9 között van, a normál tartományban van a méretéhez és magasságához képest.

A 18,5 alatti BMI azt jelzi, hogy a nő alultáplált lehet, míg a 24,9-nél magasabb BMI azt jelenti, hogy a nő túlsúlyos vagy elhízott lehet.

A szakértők az alábbi testtömeg index táblázatot nőknek dolgozták ki, amely megmutatja, hogy 20 éves kor felett a testmagasság szerint milyen súlytartomány tekinthető egészségesnek:

Magasság (méter)Súlytartomány (kg)
1.45 - 1.5438-48
1.55 - 1.6449-60
1.65 - 1.7461-73
1.75 - 1.8474-86
1.85 - 1.9487-99
1.95+100+

 Azt is meg kell jegyezni, hogy ha egy nő kívül esik ezeken a tartományokon, akkor konzultálnia kell orvosával vagy egészségügyi tanácsadójával, hogy személyre szabott tanácsot kapjon arra vonatkozóan, hogyan érheti el a testalkatának és korcsoportjának megfelelő egészséges testsúlyt, és hogyan kerülheti el az alultápláltsággal vagy túlsúlyossággal/elhízással járó potenciális kockázatokat, például az olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség, szívbetegség, stroke, egyes rákos megbetegedések stb.

Hogyan javíthat a BMI-jén, ha az nem az egészséges tartományon belül van?

Végső soron a megfelelő testsúly tartomány fenntartása kulcsfontosságú az általános jó egészség megőrzéséhez a felnőttkor folyamán, függetlenül attól, hogy milyen korban van!

Ha a BMI-je nem az egészséges tartományban van, akkor a kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjéket tartalmazó étrend kialakítására összpontosítva javíthatja azt.

Emellett a rendszeres testmozgás is fontos az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához. Ez magában foglalhatja a gyaloglást, a futást, a kerékpározást vagy a kardió edzés bármely más formáját, amelyet élvez.

Végül a stresszszint csökkentése is segíthet a BMI javításában, mivel a stressz túlzásba vitt evéshez vagy egészségtelen étkezési szokásokhoz vezethet.

Nincs elég motivációja? A Goldentree.hu szakértőinek sok hasznos tanácsa van az ön számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában