Labdarúgás - Megye I.

2020.04.28. 08:49

Két egyesületünk szerepeltet utánpótlásgárdákat magasabb szinten

Az utánpótlás-bajnokságok is szünetelnek, ráadásul egyre valószínűbb, hogy nem folytatódik a szezon a fiatalok számára.

Varga Balázs

Tószegen is pallérozódnak a fiatalok - hét korosztályban

Forrás: Beküldött fotó

Kihasználva az időt megnéztük, melyik megyei I.-es egylet hány csapatot indít egy évadban, mely klubok a legaktívabbak e téren. Hiszen ahol több csapat van, ott nagyobb a bázis, így nagyobb az esély tehetségeket kinevelni. Az NB-s gárdáinkkal – Szolnoki MÁV, Jászberény – ezúttal nem foglalkozunk, révén esetükben mások a követelmények, nem lenne fair összehasonlítani őket a megyei bajnokságban indulókkal.

Nézzük először, hogy milyen csapatok felvonultatása kötelező. A megyei élvonal egyesületeinek szerepeltetni kell egy U19-es és egy U16-os vagy U17-es csapatot, emellett a Bozsik-program keretében U12/13-as, U10/11-es, U8/9-es és U6/7-es korosztályú együtteseket. Ennek természetesen mindegyik egylet eleget tesz, így az az izgalmasabb inkább, hogy mely klubok állítanak ki csapatokat ezen felül. A legaktívabb a Karcag, amely több NB-s bajnokságban is versenyeztet csapatot. U19-ben és U17-ben az NB III.-ban, U15-ben és U14-ben az NB II.-ben, U13-ban és U12-ben pedig – a Bozsik-tornán felül – az első osztályban rúgják a bőrt a fiatalok.

Tószegen is pallérozódnak a fiatalok – hét korosztályban
Fotó: Beküldött fotó

Ha rangsort állítanánk fel, akkor a Törökszentmiklós lenne a második. Az U12-es, U13-as, U14-es és U15-ös csapataik ugyanolyan szinten szerepelnek, mint a Karcag esetében, csak ennél magasabb korosztályban nincs NB-s együttesük. Cserébe a kisebbeknél több gárdájuk szerepel Bozsik-tornán, Bozsik-fesztiválon és a szintén tornarendszerű Interligában, ezzel gyakorlatilag minden korosztályt lefedve U7-től U15-ig. A megyei I.-es gárdák többsége – tíz egylet – a kötelezőn felül még egy csapatot indít: a megyei U14-ben. A kivételek közé esik a Jánoshida, a Jászfényszaru és a Szajol, amely jelenleg plusz csapattal nem rendelkezik az elvártaknál.

A következő évadtól már nem lesz kötelező, csak ajánlott U16-os vagy U17-es együttest szerepeltetni a legmagasabb megyei osztályú egyesületek számára. Remélhetőleg ennek ellenére nem csökken majd az up-csapatok száma, sőt, jó lenne látni, hogy minél több gyermek kergeti a labdát megyénk futballpályáin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában