LABDARÚGÁS

2019.03.07. 09:58

Több szabálymódosítás is érkezik a futballba az új évadban

Az elmúlt években tendenciává vált, hogy minden esztendőben változtatnak valamit a labdarúgás játékszabályain, és ez idén sem lesz másképp, a 2019–20-as szezontól öt jelentős módosítás lép életbe.

Varga Balázs

Ha a bírót ezentúl eltalálja a labda, meg kell állítani a játékot, és labdaejtéssel folytatni.

Fotó: Pesti József

Nemrégiben a skóciai Aberdeenben ülésezett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete (IFAB), mely a futball szabályainak változásairól dönt.

A szervezet egyik legjelentősebb módosítása az, hogy míg ez idáig csak a szándékos kezezést kellett büntetni, azonban a továbbiakban, ha egy támadó kezéhez ér a labda, nem számít, hogy az vétlen volt-e, semmiképp sem lehet gólt ítélni az akció végén.

Másik érdekes átalakítás lesz, hogy a sorfalba ezentúl nem állhatnak be a támadó csapat tagjai. Cserénél a lecserélt játékos eddig bárhol elhagyhatta a pályát, viszont most már azon a ponton kell távoznia a játéktérről, amely a legközelebb esik hozzá.

Apróbb módosulásnak tűnhet, hogy ha a játékvezetőt érinti a labda, akkor a játékot meg kell szakítani, és labdaejtéssel folytatódik a mérkőzés.

Talán ennél is kisebb jelentősége lesz annak a változásnak, hogy büntetőrúgásnál a kapusoknak immár nem kell mindkét lábukkal a gólvonalon állni, elegendő lesz, ha az egyikkel érintik a – most már nem is annyira meszes – csíkot.

Ha a bírót ezentúl eltalálja a labda, meg kell állítani a játékot, és labdaejtéssel folytatni.
Fotó: Pesti József

– A kezezéssel kapcsolatos változtatás ellentétes a játék szellemével, miért büntetjük azt a játékost, aki nem tudja hová tenni a kezét és nem szándékosan ér a labdába? – tette fel a költői kérdést Varga Sándor, korábbi FIFA-játékvezető.

– A sorfalat érintő módosítás üdvözölendő, mivel így kevesebb lökdösődés várható, és a játékvezetőnek is könnyebb dolga lesz a szabadrúgások menedzselésével.

– A játékoscsere lebonyolítása is egyszerűbb lesz, a gárdák nem tudják majd húzni úgy az időt – folytatta a jelenleg ellenőrként tevékenykedő szakember.

– Viszont a játékvezetőt eltaláló labda kérdése faramuci dolog, emiatt többet állhat a játék, de talán a csapatoknak könnyebbséget jelent.

Egyszer Asztalos Istvánnal, korábbi FIFA-játékvezetővel történt meg, hogy az ötös sarkán állt, egy lövés eltalálta, és a labda bepattant róla a kapuba. Nyilván ez a szabály ezt is hivatott elkerülni.

A büntetőknél a kapusok látványos, egyértelmű előrelépéseit eddig is büntették a bírók, míg a minimális elmozdulást nem, ezért a gyakorlatban ez nem igazán hoz változást.

A szabályváltozások összefoglalása

– Kézzel akkor sem lehet gólt szerezni, ha a támadó játékos nem szándékosan ér a labdába.

– A támadó csapat játékosai nem állhatnak be a sorfalba.

– Ha a játékvezetőt érinti a labda, a játékot labdaejtéssel kell folytatni.

– Cserénél a lecserélt játékosnak a határolóvonalak legközelebbi részén kell elhagynia a pályát.

– Büntetőrúgásnál elég, ha a kapus egyik lába érinti a vonalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában