Kötélugrás

2020.01.06. 11:41

Újra kötelet fogtak a martfűiek, céljuk az országos bajnokság

Sikeres évet zártak a martfűi kötélugrók. A nyári oslói világbajnokságról Czuczor Zsuzsanna és Papp Orsolya aranyéremmel tértek haza. Orsi egyéni versenyszámokban is remekelt. A lelkes páros jelenleg a februári országos bajnokságra készül, ahol a gyorsasági versenyszámban teszik próbára állóképességüket.

P. Pusztai Nóra

A martfűi kötélugrók, Papp Orsolya (balra) és Czuczor Zsuzsanna újabb versenyre készülnek

Forrás: Beküldött fotó

A nyári világbajnokság után újabb versenyre készülnek a martfűi ugrókötelesek. Czuczor Zsuzsanna és Papp Orsolya még szinte el sem hiszi a nyári sikereit, az edzéseket nem hagyták abba.

– Amikor tavaly ilyentájt megtudtuk, hogy Európában lesz a kötélugrók World Jump Rope világbajnoksága, elhatároztuk, hogy nevezünk. Már a kilencvenes évek végén, amikor együtt versenyeztünk is ez volt az álmunk. Aranyéremmel tértünk haza a szabadon választott gyakorlatunkkal – mesélte az idei esztendőről Zsuzsanna, aki tizennyolc év kihagyás után ragadott újra kötelet.

– Az elején nehéz volt, de visszajöttek a régi figurák, és pozitív élményeim voltak az első edzések után, később azért nagyon fárasztónak éreztem, és sokat volt izomlázam is, ezért kételkedtem abban, hogy a jövő évi országos bajnokságon ott van-e a helyem. De bízom Orsiban, ha azt mondja, ennyi kihagyás után is menni fog, és fel tudunk készülni a két kétköteles gyorsasági versenyszámra, akkor hiszek neki – mondta a sportoló.

Orsolya hozzátette, hogy a februári országos bajnokság ezen számára tudják magukat erőnlétileg felépíteni.

– Heti két alkalommal tudunk edzeni, mert nehéz összehozni a munka és a család mellett a csapatunk tagjait – mesélte Orsolya.

A martfűi kötélugrók, Papp Orsolya (balra) és Czuczor Zsuzsanna újabb versenyre készülnek
Fotó: Beküldött fotó

– A háromfős versenyszám esetén kettő a kötelet hajtja, egy ugrál, de nem akárhogyan. Azt számolják, hogy a versenyző egy perc alatt mennyit „lép” váltott lábas szökdeléssel, úgy, hogy csak a jobb láb számít. Négy versenyző esetén mindenki harminc másodpercet ugrál, és mindenkire jut a hajtó szerepe is, a végén összesítik az ugrások számát. Igen megterhelő ez a versenyszám – magyarázta Orsi, aki egyébként a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium testnevelőtanárjaként dolgozik, mégis az ugrókötelezés a szíve csücske.

– Ha még egyszer sportot kellene választanom, akkor is ez lenne, számomra örök szerelem marad. Az edzéseken kifejezetten jó együtt dolgozni a gyerekekkel, hiszen motiváltak az eredmények elérésében – vallja a sportoló.

Mindketten kisiskolásként kezdtek ugrókötelezni

Zsuzsi szülei unszolására fogott kötelet, az első versenyéről éremmel tért haza. A sikerek és a kialakult jó társaság éveken át tartó barátságok alapját adták.

– Testnevelés tagozatos általános iskolába jártam, abban az időben elég sokan ugróköteleztek Martfűn, úgy beleszerettem ebbe a sportba, hogy gyakorlatilag másodikos korom óta folyamatosan hajtom a kötelet – mesélte Orsi, aki azóta edzőként is tevékenykedik, a gyerekcsapatával is az országos megméretésre készül.

– Nagy állóképesség szükséges ehhez a sporthoz, de előnye még, hogy korán észre lehet venni a gerincferdülést vagy hanyag tartást, hiszen a kötelezés közben kiderülnek az asszimmetriák – részletezte a sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában