Porceláncsodák

Hartai Gergely

Az elmúlt 10 évben jó néhány helyen megfordultam, ahol a legfőbb nevezetességnek kastély vagy valamilyen udvarház számított. Mi több, az is megadatott nekem, hogy több száz kilométerre innen egy igazi kastélyszállóban dolgozhattam. A múlt század eleji bútorok mellett dohányfüstös szivarszobák és báli szalonok hirdették, hogy ma is van érdeklődés a boldog békeidők miliője iránt. 

A környék egyetlen látnivalójának a már említett kastély számított. Hat évvel ezelőtt jártam először Abonyban. Ekkor tudtam meg, hogy itt egykor 32 kúria állt, melyből mára mintegy 10 maradt meg. Az ezekhez társuló műremekek a templomokkal, a városházával és persze a Kossuth Szállóval országosan is kiemelkedő helyre rangsorolják a közel tizenötezres települést. 

Amint arról hírportálunkon is olvashatnak, a napokban 6 különleges dísztányért adományoztak a helyi városházának. A porcelánokról ikonikus abonyi építmények köszönnek vissza, így emlékeztetve a lakókat, milyen gazdag örökséggel rendelkezik szűkebb hazájuk. 

Az egyik közösségi oldalt böngészve aztán az is kiderült számomra, hogy a kisváros csodái megannyi más tárgyra is felkerültek. 
Úgy hiszem, az ötletek tárháza végtelen, sokféleképpen népszerűsíthetjük a minket körülvevő értékeket. A lényeg, hogy soha ne feledkezzünk meg szülőföldünk egyedülálló emlékeiről.