Megszépülve

Hartai Gergely

Napjaink nagy problémája, hogy egyre inkább háttérbe szorulnak a közösségi alkalmak. A digitális világ otthonainkba hozta a szórakozási és a tanulási lehetőségek végtelen tárházát, ezáltal kevésbé szorulunk rá a személyes találkozásokra. Az elmúlt hónapokban azonban több helyen is ráéreztek a társadalmi kontaktusok jelentőségére. Abonyban egy városi védettség alatt álló, helytörténeti jelentőséggel bíró épületet alakítanak át, hogy a civil szervezeteknek és a fiatalok programjainak méltó otthona lehessen. A település önkormányzata azt a célt tűzte ki maga elé a közelmúltban, hogy a megújult kúriákat és a hozzájuk hasonló ikonikus épületeket hasznos funkcióval ruházza fel. A Nagykőrösi úti Civil Ház gondolata is éppen ebbe a szellemiségbe illeszkedik majd.

Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan zsivajjal telnek meg a klubszobák, és összejövetelek, foglalkozások csábítják ide a programok iránt érdeklődő városlakókat.

A renoválás elkezdésekor magam is betekinthettem a munkálatokba, láttam, miből kellett szép, a kor igényeinek megfelelő intézményt varázsolni. S habár még nem ért véget a helyreállítás, abban biztosak lehetünk, hogy a Nagykőrösi út ódon birtoka küllemében teljesen újjászületik majd.

Sokakkal egyetemben én is azt remélem, hogy a felújítás zaját rövidesen jó hangulatú beszélgetések és tartalmas kulturális események váltják. Egyszóval, élet költözik a sokat látott, ódon falak közé...