A siker receptje

Hartai Gergely

Különleges élményben lehetett része azoknak az újszilvási és francia diákoknak, akik a napokban a Ceglédi Sportmúzeumba látogattak. A helyszínen ugyanis Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózóval találkozhattak, sőt autogramot is kérhettek a sportolótól. 

Mint megtudtam, a La Rochelle környéki diákcsoport egy népszerű uniós projekt keretében látogatott el Újszilvásra és térségébe, ahol a gyerekek egyebek mellett hazánk sportjával, szokásaival és persze gasztronómiánkkal ismerkedtek. Itt-tartózkodásuk azonban ennél jóval bensőségesebb pillanatokat ígért, hiszen a közös programokon megannyi új barátság köttetett. 

A ceglédi tárlatvezetésen is éppen ez volt a cél, vagyis, hogy a helyismereti eseményeken túl a jó hangulatú beszélgetések emlékét vigyék haza a nebulók. Élményekből a sportmúzeumban sem volt hiány, ahogyan Lőrincz Viktor gondolatait is érdeklődve hallgatta az ifjú közönség. 

Az olimpikon saját példájával adott fontos útravalót az iskolásoknak. Nevezetesen, hogy cseppet sem számít, honnan származunk, hiszen kellő kitartással és alázattal egy vidéki kisváros sportolója is világraszóló sikereket érhet el. A jó eredményekhez persze nem árt, ha vannak előttünk követendő példák, akikre felnézhetünk, és akik hozzáértő tanácsaikkal egyengetik utunkat a győzelem felé. 

Nem tudhatom, hogy a maroknyi francia diáksereg milyen élményeket mesél el odahaza. Ám abban biztos vagyok, hogy az itt eltöltött napok emlékét sok év múltán is szeretettel őrzik a szívükben.