Abony szekerén

Hartai Gergely

Mindig is csodáltam azokat a sportolókat, akik elképesztő testi erejükkel óriási súlyokat mozgatnak meg. Legyen szó súlyemelésről vagy éppen birkózásról, kellő izomerő híján a versenyzőknek nem sok esélyünk lenne a különféle megmérettetéseken. Kevesek előtt ismert sport a kocsitolás, amely szintén komoly erőkifejtést, kitartást és állóképességet kíván

Ma rendezi meg szekértoló versenyét a Komárom-Esztergom vármegyei Kocs község, ahol Abony is képviselteti magát. A város három fős női csapata elszántan küzd azért, hogy minél jobb eredményt érjen el a fesztiváli rendezvényen, mely a híres találmánynak, a kocsiszekérnek és a kocsit készítő mestereknek állít emléket.

Az abonyi alakulat számára a program egy kiváló tréninggel ér fel. Közeleg ugyanis augusztus ötödike, a Nemzeti Vágta helyi előfutamának napja, amikor is a város közönsége előtt mutathatja meg tudását a hatfős különítmény.

Van is mire készülni, mivel a vágtaprogramok miatt néhány napra Abonyra szegeződik a hazai sportbarátok figyelme. Ennélfogva előtérbe kerülnek a kocsitolók is, akik a Parkerdő környéki homokos pályán méretnek meg.

Tudom, nem ez a legnépszerűbb sport a világon, és kevesen űzik azt. Mégis azt hiszem, elismerésre méltó, hogy egyesek ezzel viszik hírét településüknek az országban. Egy kisváros számára ugyanis rendkívül fontos, hogy minél több rendezvényen képviselje sajátosságait, értékeit. Ezek között pedig bőven megférnek azok a hagyományőrző sportok, mint amilyen a kocsitolás is.