Kavalkád a javából

Kovács Berta

Szerencséje volt a szombati Szolnok-napi kavalkád résztvevőinek az időjárással, hiszen vasárnapra már ideért az esőt is hozó front. 
Így azonban szép számban települhettek ki idén is a Kossuth térre az egyesületek és különböző civil szervezetek, hogy a standoknál vagy színpadra állva bemutathassák tevékenységüket. Hiszen Szolnokot igen jelentős, az élet számos területét felölelő civil élet jellemzi, így nyilvánvaló, hogy megkerülhetetlen szereplői a városnapi nagyszabású rendezvénynek. 

Ám nemcsak szolnoki szervezetekkel találkozhattunk, hanem a térség más szegletéből érkezett résztvevők is színesítették a programot, hiszen Szolnok vármegyeszékhely. 

Térségünk nagy vonzerővel bíró turisztikai központja, a Tisza-tó, ötvenedik születésnapját ünnepli, így kiemelt vendége volt a rendezvénynek. A programon a fél évszázadról még egy látványos tortával is megemlékeztek, ami persze nem vetekedhetett Szolnok hatalmas tortájával – no de a város immár 948. évét ünnepli! 

Amellett sem mehetünk el azonban, hogy a Civil Kavalkád is jeles évfordulóhoz érkezett: ez volt a huszadik. A szervező Contact Mksz ugyan nem tortával ünnepelt, hanem azzal, hogy az eddig legnagyobb szabású programot hozta össze, kilencven civil szervezetet vonultatva fel közel ötszáz résztvevővel. De ha az elmúlt két évtizedet vesszük górcső alá, nem semmi, hogy összesen 1570 civil kiállítóval, 780 színpadi produkcióval büszkélkedhet a rendezvény, mely húsz év alatt 28 ezer látogatót vonzott. Nevéhez híven, ez azért igazi „kavalkád”!