Az ünnep lényege

Rimóczi Ágnes

Vannak olyanok, akiknél ma már biztosan csillog-villog a lakás. A tányérokban remeg a kocsonya, festetten sorakoznak a főtt tojások, s az illatos sonka is már csak szeletelésre vár. Nagyjából a vendégek listája és érkezési sorrendje is ismert már, minden készen áll a megújulás ünnepére. Náluk holnap és holnapután már valóban csak a pihenésé a főszerep. 

húsvét, tojás
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Ők nyugodtan, finom falatok, ízletes nedűk mellett jó társaságban hangolódnak és készülnek az elkövetkezőkre. És vannak olyanok, akik még közel sem érték magukat utol. Ma még nyitva vannak a boltok, ahová rohanni kell, mert persze, hogy lemaradt a listáról a torma, rosszabb esetben a tojás. Az utolsó pillanatban még minden pótolható. Sietnek, mert közben otthon fő a sonka és a még a sütemény krémjét is el kell készíteni. Bevallom, inkább ebbe a csoportba tartozom. Bár édesanyám vállalja a húsvéti sütés-főzés oroszlánrészét, magam is igyekszem besegíteni, ami sokszor az utolsó pillanatra marad. De aztán minden kiegyenesedik és a gyerekeim lelkes tojáskeresését általában már nyugodtabban figyelem.

S vannak azok az emberek, akik elengedik az előbb említett hercehurcát. Ők kicsit szakítanak a klasszikus hagyományokkal, az otthoni készülődés helyett elutaznak és úgy pihennek. Cikkünkből kiderül, hogy elsősorban a fürdőhelyek telnek meg ezekben a napokban. Érthető, hiszen gyönyörű környezetben, lágyan simogató vízben lubickolva szinte minden gond és baj elfeledhető. És pontosan ez a lényege az ünnepnek. Feltöltődni, aztán megújulva nekivágni az előttünk álló időszaknak.