TÖRTÉNELMI GYÁSZNAP

2018.06.03. 09:30

Megcsonkított hazánkra és nemzetünkre emlékezünk június 4-én

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja, az összmagyarság fontos eseménye. Szolnokon idén június 4-én (hétfőn) ismét megemlékezünk arról a történelmi gyásznapról, amikor a Versailles-i Nagy-Trianon kastélyban megszületett békediktátum minden tekintetben megcsonkította hazánkat és nemzetünket.

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján 2017-ben

Fotó: Mészáros János

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-re eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

Kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Június 4-én a Tiszai hajósok terén 17 órától a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai adnak emlékműsort, majd Szalay Ferenc polgármester beszédét követően Máthé György római katolikus esperes, plébános tart egyházi megemlékezést.

A koszorúzások előtt az emlékműsorban közreműködnek még a Légierő Zenekar Szolnok, a Szolnoki Népdalkör és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai is.

Borítókép: Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján 2017. június 2-án, Szolnokon.

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában