döntött az önkormányzat

2018.11.06. 17:30

Végre eldőlt a martfűi temető sorsa

Az önkormányzat maga üzemelteti a köztemetőt novembertől – döntött a képviselő-testület október legvégén.

Joó Zsuzsa

Egyelőre nem tudni, a jövőben ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért.

Fotó: Mészáros János

Ismeretes, a kegyeleti közszolgáltatási szerződés a Pietas Kft. és a martfűi önkormányzat között október 30-án megszűnt. Az üzemeltető csaknem húsz évig látta el feladatát a város temetőjében, de az elmúlt években feszültség alakult ki az önkormányzat és a cég között.

Végül a Pietas Kft. kezdeményezte a szerződés felbontását. Bár az önkormányzat pályázatot írt ki a köztemető üzemeltetésére, erre egyetlen pályázó sem jelentkezett. Még az az Elízium Kft. sem vállalta, amelyik az elmúlt időszakban a legtöbb temetkezési szolgáltatást végezte Martfűn.

A besenyszögi székhelyű cég annyit közölt: amennyiben azonban az önkormányzat üzemeltetné a temetőt, ők elvégeznék a gondnoki teendőket. Mindeközben az önkormányzatot megkereste a zagyvarékasi OlivinPeridot Kft., hogy ők viszont vállalták volna a köztemető üzemeltetését is, azzal a kitétellel, hogy – többek között – az önkormányzat biztosítson kizárólagosságot számukra a temetkezési szolgáltatások terén.

A képviselő-testületnek az októberi ülésen ezeket az ajánlatokat, kéréseket kellett átbeszélni, a következményeket, anyagi vonzatot végiggondolni. A képviselők végül egyhangúan úgy döntöttek, hogy a martfűi köztemető üzemeltetését október 31-től az önkormányzat látja el.

A kegyeleti közszolgáltatási szerződés a Pietas Kft. és a martfűi önkormányzat között október 30-án megszűnt..
Fotó: Mészáros János

A képviselő-testület a ravatalozó berendezésére bruttó másfél millió forintot, a köztemető ez évi üzemeltetési költségeire (fűtés, villany, víz, hulladékszállítás, hó- és síkosságmentesítés stb.) pedig bruttó 600 ezer forintot biztosít.

A gondnoki feladatok ellátásával ugyanakkor az Elízium Kft.-t bízzák meg. Így mostantól a temetések teljes lebonyolítását a hozzátartozók által megbízott temetkezési szolgáltató végzi.

A Pietas Kft. és az önkormányzat között jelenleg is tartanak az elszámolások. Úgy tűnik, nem is fog egyhamar lezárulni a folyamat, több kérdésben sem egyeznek a felek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában