Karcag

2019.03.14. 17:14

Ötven év munkájáért kapott Díszoklevelet Hubai Imre Csaba

A magyar növényvédelem érdekében végzett öt évtizedes kimagasló munkásságáért a Magyar Növényvédelmi Társaság Díszoklevelét vehette át Hubai Imre Csaba karcagi biogazdálkodó, növényorvos, a NAK megyei elnöke. A díjazott szívesen adja át tudását azoknak, akik a biogazdálkodással szeretnének foglalkozni.

Daróczi Erzsébet

ubai Imre Csaba biogazdálkodó számos szakmai elismerése mellé most növényorvosként kapott díjat.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Gyermekkoromtól meghatározó számomra a természettel való szerves együttélés. Családi indíttatás miatt Kisújszálláson mezőgazdasági növényvédelmi középiskolát végeztem, majd felvettek Keszthelyre, ahol a főiskolán növényorvos képesítést szereztem.

– Eredményeim alapján néhány társammal bejegyeztek szakértőként, és felkértek kutatások, fejlesztések végzésére. Az volt a feladatom, hogy az elvégzett növényvédelmi kísérleteket összefoglaljam, dokumentáljam, és együtt tegyünk javaslatokat a növényvédőszer-használatra – mesélt a szakember.

A növényorvoslás az 1800-as években alakult ki, itthon az első legfontosabb feladata a nagy szőlőpusztuláskor volt.

– Hasonló kísérleteket végeztünk mi is, a természet közeli, a minél kevesebb terhelést jelentő növényvédelmi eljárásokat adaptáltuk, és ez alapján készültek a technológiák. Mi az integrált higiénés növényvédelmi szemléletet, ami nem volt környezetszennyező, képviseltük a gyakorlatban – mondta Hubai Imre Csaba, aki már akkor a biogazdálkodásban gondolkodott, de erre több évtizedet kellett várnia.

– A rendszerváltás előtt alakult az első bioegyesület, s mivel megvolt az alapismeretünk, a tudományosan megalapozott rendszerek adaptációi, tudtunk csatlakozni ehhez a biológiai integrált higiénés szemlélettel működő rendszerhez.

– ó érzés volt, amikor jöttek a sikerek, először a bereki kertészetünkben vezettük be. Olyan népszerűek voltak a termékeink, hogy az itt üdülő németek, osztrákok, angolok, svédek már kerestek bennünket a biotermékekért.

– Ez visszaigazolta azt, hogy erre a rendszerre kultúr- és biológiai szempontból fogadóképes az emberiség. A kárpótlás során földeket is vásároltunk, és elindultunk a biodinamikus gazdálkodás – kertészet, növénytermesztés, állattenyésztés – felé.

– Ehhez komoly biológiai növénytani és állatismeret is kellett. A szántóföldtől az asztalig bio módszereket alkalmazunk a Demeter gazdaságunkban – sorolta eredményeit Hubai Imre Csaba, akinek három gyermeke és unokái is segítenek már a gazdaságban, ahol a legfontosabb alapelv továbbra is a GMO-mentesség.

Tizenegy unokája úgy nő fel, hogy kiskoruktól mindent megtanulnak a biogazdálkodásról, látják a feldolgozást, beszélnek az asztalra kerülő bioételekről is. Ők már az ökogazdálkodásba nőnek bele…

Hubai Imre Csaba biogazdálkodó számos szakmai elismerése mellé most növényorvosként kapott díjat.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Jelenleg hárman szakirányú egyetemi tanulmányaikat végzik. Tartunk az érdeklődőknek és svájci egyetemistáknak is tanfolyamokat, kurzusokat, ahol bemutatjuk az ökomódszereinket, eszközeinket, amit szeretnénk minél többeknek továbbadni.

– Növényorvosként én erre a területre szakosodtam, ökomódszerekkel végzem a növényvédelmet, ez kicsit bonyolultabb, összetettebb, mert nekünk együtt kell mindig lélegezni a gazdálkodás során a növényekkel, állatokkal, hogy ha eltérések mutatkoznak, be tudjak avatkozni.

– Harminc év alatt eljutottunk egy olyan szintre, hogy ez a GMO-mentes biogazdálkodás versenyképes, a világ bármelyik országába szállíthatunk – tette hozzá Hubai Imre Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában