ZAGYVARÉKAS

2019.03.11. 15:57

Háromszázhatvan tojás van a keltetőgépben

Az értékteremtő közfoglalkoztatási programban évekkel ezelőtt kialakított farmon idén is folytatódik az állatok nevelése, szaporítása.

Kovács Berta

Az új kiscsirkéket mutatja Józsa Richárd, a farm vezetője.

Fotó: Kovács Berta

A napokban vásároltak százötven darab kiscsirkét, számolt be róla Jánosi József polgármester. A korábbi tojóállomány kiöregedett, így le kell cserélni, a tyúkokat pedig értékesítik.

A keltetőgépbe is március elsején helyeztek el háromszázhatvan tojást, huszonegy nap alatt kelnek ki. A keltetett állományokban elég sok kakas szokott lenni, azokat levágják, eladják, a jércéket megtartják.

A juhok is folyamatosan szaporodnak. A polgármester elmondta, jelenleg hatan dolgoznak a farmon, váltásban. A nappali mellett éjszakai felügyelet is van, bár bezárnak éjjelre mindent.

Az új kiscsirkéket mutatja Józsa Richárd, a farm vezetője.
Fotó: Kovács Berta

Az értékmegőrzés mellett azonban az is fontos szempont, hogy így az állatokra is legyen felügyelet, már csak azért is, mivel jó, ha a vemhes birkákra rá tud nézni valaki.

A kosokat még bárány korukban értékesítik, ebből van egy kis bevétel. A jerkéket meghagyják, felnevelik. Jelenleg zajlik a juhok lakóhelyének meszelése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában