helytörténet

2019.05.19. 16:30

Gettler Izidor bankár építészeti hagyatéka – I. rész

A Magyar utca 21. szám alatt szinte változatlanul áll egy több mint százéves, egyemeletes lakóház. Tervezője a megyei levéltár iratai szerint ugyanaz a Zrumeczky Dezső volt, aki a már említett Gettler Dezső otthonát is megálmodta.

Szathmáry István

A Gettler házat ma is közel változatlan formában láthatjuk a megyeszékhelyen.

Fotó: Mészáros János

Nem véletlen az egyezés, ez az épület ugyanis az ügyvéd testvérének, Gettler Izidor bankárnak az otthona volt. Építőmesterét a jelenlegi adatok szerint nem ismerjük, olvashatatlan aláírása fölött nyomtatott betűkkel csak annyi áll, hogy karcagi illetőségűként 1910-ben ellenjegyezte a tervet. A bankárnak számos ingatlana volt a városban, a Magyar utcában is kettővel bírt.

Egyiken emeltette lakóházát, a másikon, amiről szintén szó lesz majd, a bankháza állt. A múlt századelő közkedvelt szecessziós stílusában épült lakóház utcai homlokzatának bal oldalán található a bejárat, fölötte a lépcsőházat megvilágító háromosztatú ablak van.

A földszinten egy-egy két-, illetve háromszárnyú ablak nyílik az utcai szobákra. Az utóbbi a homlokzat jobb oldalán egy, a falsíkból kiugró részen foglal helyet. Az alatta levő két pinceablakból az egyik jelenleg is megvan, a másikat befalazták.

Az emeleten két kétszárnyú ablak, egy ívelt rácskorláttal, két ablakkal és kétszárnyú ajtóval ékeskedő loggia, vagyis a fal síkjából alig kiemelkedő erkély néz az utcára. A padlástérbe egy manzárdablak nyílik, s egy kiemelkedő ötszögletű oromzat teszi hangsúlyossá a homlokzatot.

A részben alápincézett, téglafalú, cseréptetős épületben a korabeli terv szerint összesen öt szoba, hall, konyha, fürdőszoba, világítóudvar, éléskamra, cselédszoba és a pincében fáskamra volt.

A Gettler házat ma is közel változatlan formában láthatjuk a megyeszékhelyen.
Fotó: Mészáros János

A lakás elrendezése azt mutatja, hogy egyetlen család tágas, kényelmes otthonának készült. Az építési engedélyt 1910. május 28-án adták ki az akkor még Magyar utca 2593. számként nyilvántartott telekre, lakhatási engedélyét 1911. április 1-én kapta meg Gettler Izidor a „Gettler Bank és Váltóüzlet“ tulajdonosa és felesége, Englender Paula háztartásbeli.

Az utóbbi kifejezés nem háztartási alkalmazottat jelentett, hanem olyan asszonyt, aki férje jövedelme mellett nem szorult önálló kenyérkeresetre. Az iratok még az egyik szomszéd nevét is megőrizték, Moller Arankának hívták.

A bankár élettörténetéről, ahogy Bojtos Gábor főlevéltáros összegyűjtötte históriáját, következő számunkban, a mára nyomtalanul eltűnt bankházáról szóló fejezetben emlékezünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában