Rákóczifalva

2019.12.30. 11:30

Megvizsgálták a szakemberek az ősi gabonát

Balázs Antal rákóczifalvai restaurátor egy 1800-as évek elejéről származó biedermeier kanapé felújítása során kisebb kéve gabonát talált a bútor háttámlájában.

Kovács Berta

Az ősi gabona pontos korának meghatározása érdekében adtak mintát a leletből az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének, illetve a Mezőgazdasági Intézetnek, ahol morfológiai és molekuláris vizsgálatokat végeztek rajta a szakemberek, melynek eredményéről most adtak hírt.

A mintákat genetikai változatosság kimutatására használt PCR-alapú jelölőkkel vizsgálták, de a búzában és a rozsban is megtalálható Actin gén 500 bázispáros töredékét nem sikerült felszaporítani a régi mintából.

A rozs genetikai anyagának jelenlétét is megpróbálták igazolni úgynevezett SSR markerekkel, ezek egyike gyenge jelet adott a rozsra jellemző méretben. Ez bizonyíthatja az ősi gabona származását, de a biztos beazonosításhoz szükség van DNS-vizsgálatra, amelynek eredménye a jövő év elején várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában