hitélet

2020.05.24. 11:30

Önálló református egyházközséget hoztak létre Tomajmonostorán

Helytörténeti pillanat volt, mikor tavaly decemberben megalakult a Tomajmonostorai Református Missziói Egyházközség.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Nagy lendülettel és komoly célokkal vágtak neki a református hitélet megszervezésének. Novemberben született meg a döntés, hogy Tomajmonostorán önálló egyházközség alakulhat. Korábban a Kunhegyesi Református Egyházközség szórványgyülekezete működött Tomajmonostorán, régi vágyuk volt az önállósodás.

– A presbitérium négy főből áll, a lelkészi feladatokat pedig Váradiné Vajas Katalin látja el – magyarázta hírportálunknak Szatmári Norbert, az egyházközség gondnoka.

– Minden szépen indult, de a koronavírus-járvány sajnos átmenetileg megbénította ezt a folyamatot – fűzte hozzá.

Kellemetlenül érintette őket a templomok kényszerű bezárása és az istentiszteletek elmaradása. A formálódó közösség alighogy nekilátott tervei megvalósításának, a pandémia szinte mindent felülírt. Előretekintenek, és türelmesen várják, hogy véget érjen a rendkívüli helyzet, és a református hitélet új erőre kapjon Tomajmonostorán.

– Talán az indulás volt a legnehezebb, mikor kiváltunk a Kunhegyesi Református Egyházközségből, és az önállóság útjára léptünk. Egészen márciusig éreztük, hogy mennyi feladatunk van – idézte fel, hozzátéve: a legnagyobb nehézséget a dokumentáció és a tapasztalatlanság okozta.

Szatmári Norberték a templom felújítására is pályáztak
Fotó: Ujvári László

Nemrég nyújtottak be egy pályázatot a templom belső felújítására, ötszázezer forintot igényeltek a szükséges munkálatok költségeinek fedezésére. Terveik között szerepel, hogy forrást keresnek a templom külső renoválására is. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a református közösség minél aktívabban részt vegyen a falu életében, például az oktatásban és a szociális ellátásban. Már tárgyalásokat folytatnak az irányba, hogy a Tomajmonostorai Református Missziói Egyházközség, milyen módon tudna megjelenni a helyi oktatás-nevelésben.

– Szeretnénk egy aktív, nyitott közösséget, mely vonzó az emberek számára – mondta Szatmári Norbert. Nem lesz könnyű dolguk, mivel a hétszáz lelkes község többsége római katolikus, csak a lakosság alig tíz százaléka református.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában