Galériával

2020.11.15. 11:30

Rossz körülmények között tartott ebeket mentettek meg Tiszafüreden

Sokat javult a helyzet a kutyatartást illetően a Tisza-tónál az elmúlt évtizedben, de máig előfordulnak kirívó esetek. A napokban például Tiszafüreden mentettek rossz körülmények között tartott ebeket.

Ujvári László

Lakossági bejelentés alapján történt hatósági intézkedés a napokban, a szomszédok az elviselhetetlen zajra panaszkodtak. Az önkormányzat szakemberei a rendőrséggel közösen intézkedtek egy idős férfi portáján talált huszonhét kutya elszállításáról.

Az ebek a Tiszafüredi Gyepmesteri Telepre kerültek, ahol igyekeztek a körülményekhez képest helyet találni nekik, és átmenetileg elszállásolni őket. Gazdát keresnek az új jövevényeknek, ezt már a telep egyik munkatársa mondta el ottjártunkkor.

– Rendőrségi megkeresés alapján kerültünk kapcsolatba az üggyel. Javarészt pincser keverékek kerültek hozzánk, de néhányban felfedezhető némi shar pei beütés – mutatta a kölyökkutyákat Kardos Attila. – Vegyes korosztályúak, a négy-öt hetestől egészen a körülbelül háromévesig. Fizikailag nem voltak kirívóan rossz állapotban, néhány esetében vírusos fertőzésre gyanakszunk – részletezte.

Helyben az a hír járja, közel sem voltak megfelelőek a kutyák tartási körülményei, több négylábú beteg volt, hiányzott az azonosító csipjük. Mivel a helyi gyepmesteri telep kapacitása nem volt elégséges, többet közülük más menhelyre kellett szállítani.

– Az Eszkuláp Állatvédő Egyesület segít gazdát találni az új jövevényeknek – fűzte hozzá a telep munkatársa. Meglátása szerint az elmúlt években sokat javult a városban a kutyatartási morál, viszont így is minden évre jut néhány, a mostanihoz hasonló sajnálatos eset.

Folyamatos feladatot jelentenek például a bevásárlóközpontok körül, azok parkolójában csellengő ebek. Harminc férőhely van a Tiszafüredi Gyepmesteri Telepen, szinte folyamatos a telt ház. Ha örökbe fogadnak egy kutyát, rögtön akad egy, amely elfoglalhatja a megüresedett helyet.

– Hazai és külföldi civil szervezetek egyaránt segítették, segítik a munkánkat, de a helyiek is oroszlánrészt vállalnak a telep támogatásában – fogalmazott Kardos Attila. – A helyi Bajba Jutott Állatokért Alapítvány folyamatosan segíti a négylábúak ellátást, például az oltások, vizsgálatok és műtétek finanszírozásával – jegyezte meg.

– Mindenki nagyon figyeljen a kutyájára, ha kiszökik, azonnal induljon a keresésére, ha szükséges, kérjen segítséget. Téves gondolat, hogy nem keresem, mert nincs időm, a kutya pedig egyébként is visszajön – hangsúlyozta, hozzátéve: megfelelő hozzáállással számos eset megelőzhető lenne.

Nem szabad és nem is érdemes megkerülni a vonatkozó szabályokat, érdemes gondoskodni az eb oltásairól, azonosító csipjéről, valamint az ivartalanításról. Meggyőződése, hogy ezek betartásával csökkenhet a hasonló esetek száma, és tovább javulhat a helyzet a városban.

A szakember érdekességként mesélte: egyik év szilveszter éjszakáján eltűnt egy kutya Tiszacsegén, hetekig, hónapokig nem találták, majd február végén megjelent Tiszafüreden. Jellemző, hogy a megriadt ebek a lakott területen kívül keresnek menedéket, és csak jóval később merészkednek vissza a házak, emberek közé, akár néhány településsel arrébb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában