Hétfőtől szünetelnek a nyilvános misék a Jászságban

Hétfőtől nem lesznek nyilvános istentiszteletek az Egri Főegyházmegye egész területén, így a fennhatósága alá tartozó jászsági települések katolikus templomaiban sem. Dr. Ternyák Csaba egri érsek a püspöki konferencia irányelvein túlmenően járványügyi intézkedéseket vezetett be.

Illés Anita

– A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános istentiszteletek az egyházmegye egész területén szünetelnek. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum ötven fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő – közölte Dr. Ternyák Csaba az Egri Egyházmegye honlapján.

A már felvett miseszándékok a hívek részvétele nélkül elvégezhetők vagy áthelyezhetők. A híveket arra bátorítják, hogy otthonról az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe. Az egri érsek felmentést ad a hívőknek a vasárnapi szentmise kötelező látogatása alól.

Felhívta a figyelmet, hogy a betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében mindenki kövesse az állami és egyházi járványügyi előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel általános feloldozást ad a szokásos feltételekkel.

Kéri, hogy az Egri Főegyházmegye oktatási, szociális és egészségügyi intézményeiben kövessék az állami előírásokat, a hatóságokkal mindenben működjenek együtt. A tavaszi bérmálásokról és nagyheti szertartásokról később intézkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában