Jászladány

2021.08.17. 11:42

Kicsiket és nagyokat is megszólítottak a bűnmegelőzési akcióval

A koronavírus-járvány idején megjelent új csalási módszerekre is felhívták a lakosság figyelmét Jászladányon. A komplex telepprogram keretében a minap bűnmegelőzési délutánt tartottak, ahol a rendőrök és szociális szakemberek minden korosztályt igyekeztek megszólítani. Bemutatkozott a megyei közösségi foglalkoztató is, amelynek munkatársai elsőként a Jászságban vettek részt a rendőrséggel közös programban.

Illés Anita

A szakemberek játékos feladatokkal hívták fel a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő különféle veszélyekre

Fotó: Illés Anita

Nagy volt a nyüzsgés a Kossuth út, a Lehel és a Rákóczi utca kereszteződésében, ahol a napokban bűnmegelőzési délutánt tartottak az önkormányzat második komplex telepprogramjába bevont lakosoknak. A kezdeményezésben részt vett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Jászberényi Rendőrkapitányság, a megyei közösségi foglalkoztató, a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, az „Impulzus” Egyesület, a helyi polgárőrség, valamint a telepprogram Szülő klubja.

– Fiatalok és az idősebbek egyaránt hasznos bűnmegelőzési tanácsokat kaphatnak, de emellett a kikapcsolódásról is szól ez a délután – kezdte Csikósné Raffael Éva, a Szülő klub egyik tagja. – A gyerekek játékos foglalkozásokon vesznek részt, miközben mi, szülők ügyes-bajos dolgainkban kérünk segítséget a szakemberektől – tette hozzá.

A járványügyi korlátozások miatt a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai hónapokig nem szervezhettek közösségi programokat.

– Az iskolákkal, nyugdíjasklubokkal személyesen nem találkozhattunk, csak az online térben. Ebben a nehéz időszakban az intézményeket, klubokat folyamatosan elláttuk bűn- és baleset-megelőzési szóróanyagokkal – tájékoztatott Orosz Tibor.

A Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója elmondta, igyekeztek felhívni a figyelmet az aktuális veszélyekre, hiszen a pandémia alatt a csalók új trükkökkel próbálkoztak. Előfordult, hogy orvosnak, ápolónak adták ki magukat, hogy közelebb férkőzzenek az idősekhez, és elnyerjék bizalmukat. De akadt olyan eset is, amikor egészségmegőrző termékekkel vagy oltással próbálták megtéveszteni az időseket.

– A jászladányi program középpontjában a drogprevenció állt. Felhívtuk a szegregált közösségekben élő fiatalok és a szülők figyelmét a szerhasználat veszélyeire és következményeire. Az a tapasztalatunk, hogy sokan a szeretethiány miatt nyúlnak ezekhez az anyagokhoz – tette hozzá a szakember.

A szakemberek játékos feladatokkal hívták fel a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő különféle veszélyekre
Fotó: Illés Anita

Korosztályonként állították össze a játékos feladatokat, így például a gyerekek memóriakártya, puzzle és kifestő segítségével szereztek hasznos információkat a megelőzéssel kapcsolatban. Kipróbálhatták a bódult állapotot szimuláló szemüveget is. A foglalkozásokkal párhuzamosan a művelődési házban Ne dőlj be! mottóval időseknek tartottak vetélkedőt. Célja az volt, hogy a szépkorúak a jövőben ne váljanak csalások áldozatává. A rendezvényen a Belügyminisztériumból a projekt szakmai vezetője és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is képviseltette magát.

Egyéni tanácsadással segítik a hozzájuk fordulókat

Az eseményen bemutatkozott a megyei közösségi foglalkoztató is, amely a fogvatartottak, a pártfogó felügyelet alatt állók, valamint hozzátartozóik részére biztosít különböző szolgáltatásokat, egy EU-s projekt keretében. Munkájukat egy pszichológus és négy szociális szakember végzi. Szórólapjukból megtudtuk többek között, hogy a hozzájuk fordulók egyéni tanácsadás keretében segítséget kaphatnak az életvezetésben, munkaerőpiaci problémák megoldásában vagy épp szociális ügyek intézésében.

Csoportos foglalkozásokat is biztosítanak jövőbeli terveik kialakításához. A közösségi foglalkoztató Szolnokon, az Ostor utca 1/B szám alatt található, ahol hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken pedig 9 és 13 óra között állnak rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában