Vállalkozások

2022.06.21. 06:55

A gazdasági kihívásokról tanácskozott a Szapáry Klub Szolnok

Az idén januárban megalakult Szapáry Klub Szolnok a megye gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő vállalkozások számára biztosít érdekközösséget, információ- és tapasztalatmegosztó platformot. A klub negyedik ülésén az új gazdasági kihívások és az erre adandó válaszok témakörét járták körül.

Kovács Berta

Dr. Csath Magdolna közgazdász tartott előadást Beküldött fotó

A rendezvényen Szalay Ferenc polgármester kiemelte: bebizonyosodott, hogy a járványhelyzet idején azok a helyi cégek hoztak jó döntést, melyek „előre menekültek”, fejlesztettek, és minden áron megtartották a munkaerőt.

A Szapáry Klub Szolnok elnökeként Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója elmondta: egyesületük az egykoron működő Hozam Klub mintájára jött létre, és fő célja a helyi vállalkozások együttműködésének erősítése. A tagsággal bíró vállalkozások közös erővel törekednek a megyeszékhely és a Jászkunság gazdasági érdekeinek képviseletére, sikerességének elősegítésére.

A gyorsan változó gazdasági helyzethez való alkalmazkodás fontosságát hangsúlyozta meghívott előadóként dr. Csath Magdolna közgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora is, aki előadásában hangsúlyozta: a piacgazdaságban csak a versenyképes, sikeres cégek maradnak életben.

Kifejtette: a jelenlegi helyzetben, amikor nagy a bizonytalanság, a versenyképesség fogalma is átalakul, és csak akkor tud egy cég sikeres lenni, ha önmaga is változik.

Ez történhet oly’ módon, hogy a vállalkozások új termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek ki, melyeket aztán új piacon tudnak értékesíteni, vagy működésüket hatékonyabbá teszik, korszerűsítik a humánmenedzsmentet és jobban ösztönzik a munkavállalóikat.

A szakember aláhúzta: az átalakulás lényege, hogy a vállalkozásoknak a saját erősségüket, ellenálló-képességüket kell fokozniuk, hogy válságállók legyenek.

Hosszabb távra tekintve pedig az innovációnak kell kiemelt szerepet kapnia. Dr. Csath Magdolna azon véleményét is hangoztatta, miszerint nem a legmegfelelőbb a sokak által ismert és hangoztatott bruttó hazai össztermékmutatón (GDP) keresztül értékelni egy ország teljesítményét, ugyanis ez az adat a költés, a beruházás és a fogyasztás bővülését, azaz csupán mennyiségi növekedést mér. A jelenlegi nemzetközi környezetben azonban nagyobb szerepet kell szánni a minőségi tényezőknek, az értékteremtésnek. Ehhez pedig nagyon fontos a tudásbővítés és a céges együttműködések erősítése.

Szalay Ferenc polgármester arról is beszélt, hogy összességében a város gazdasági ereje a koronavírus-járvány hatására nem csökkent, sőt, inkább tovább nőtt, amiben a pandémia során a cégek, munkavállalók számára biztosított kormányzati támogatás, gazdaságfejlesztési akcióterv nagy szerepet játszott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában