Galériával

2022.09.03. 09:36

Emléktáblát avattak Berekfürdőn a település önállóságáért is sokat tett orvos tiszteletére

Dr. Hajdu Lajos háziorvos tiszteletére avattak emléktáblát pénteken a berekfürdői orvosi rendelőben. A kezdeményező a Sinka házaspár volt, a képviselő-testület támogatta az elgondolást.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A pénteki eseményen Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos mondott imát dr. Hajdu Lajosért.

Kocsis Csaba író-költő, a Körmendi Lajos Írótábor vezetője néhány megzenésített költeménnyel tisztelgett a köztiszteletben álló orvos előtt, akinek életét, személyes találkozásukat Csikos Sándor Kossuth-díjas színész idézte fel.

Dr. Hajdu Lajos az orvosi egyetem elvégzése után Karcagon, a Nagykunság fővárosában kapott állást, majd onnan Berekfürdőre helyezték körzeti orvosnak. Feleségével is a kis üdülőfaluban találtak otthonra.

Nevéhez kötődik az önállósági kezdeményezés, idén harminc éve annak, hogy Berekfürdő Karcagtól leválva önálló településként működik. Sokat tett a bereki gyógyvíz el, és megismertetéséért is.

Az 1989-es rendszerváltozás nagy  hatással volt Berekfürdőre, mely soha nem volt önálló település. Dr. Hajdu Lajos mint önkormányzati képviselő készítette elő az 1991-ben megtartott népszavazást, melynek révén 1992-ben önállóvá vált Berekfürdő, és 1992. július elsejétől ő lett a község első számú vezetője két évig, aztán még több alkalommal lett a falu első embere, majd csak az orvosi hivatásának élt, és 2014-től visszavonult. 2020-ban hunyt el.

Dr. Hajdu Lajos kultúrapártoló és -szerető ember volt, neki köszönhetően indultak el a faluban a művészeti táborok, amelyek azóta is működnek, de támogatta Győrfi Lajos szobrászművészt is, akinek alkotásai díszítik a köztereket és a fürdőt. A Nagykun Festőtábor, a Körmendi Lajos Írótábor, a Népművészeti Alkotótábor ma is működik.

Molnár János polgármester és dr. Hajdu András, az orvos fia együtt leplezték le Győrfi Lajos alkotását, melyet megkoszorúztak Berekfürdő testvértelepüléseinek képviselői, a falu lakosai pedig egy-egy szál virággal tisztelegtek szeretett orvosuk emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában