Jászkunság

2022.11.13. 11:25

Hogyan csökkenthetjük háztartási gépeink fogyasztását?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a GreenDependent Intézettel közösen összegyűjtötte, mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást.

Munkatársunktól

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A mai világban egyre több feladatot szeretnénk gépekkel megoldani, sőt, az otthoni pihenésünket, szórakoztatásunkat is egyre több berendezés biztosítja. Ennek köszönhetően egyre több hálózatról, akkumulátorról vagy elemről működő berendezésünk van az otthonunkban. De mennyi lehet ezek összes energia-fogyasztása? 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a GreenDependent Intézettel közösen összegyűjtötte, mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Ennek első lépése, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát és tényleg csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, azaz kenyérvágáshoz, kapunyitáshoz, és lombfújáshoz inkább nem. Persze szeretünk arra hivatkozni, hogy a gépekkel időt spórolunk, és kényelmesebb lesz az életünk, de nem mindegy, hogy kényelmesebb vagy elkényelmesedett.

– Kérdés, hogy mit csináljunk a pazarló gépekkel? Cseréljük le őket? – olvasható a tudatosvasarlo.hu portálon.

Az energiahatékony termékek használatával a fogyasztásunk és kibocsátásunk csökken, és az új gép beszerzése előbb-utóbb megtérül, de az új gépek gyártása és szállítása is jelentős karbon-kibocsátással és erőforrás-felhasználással jár. Érdemes inkább mérlegelni az alternatívákat.

– Figyeljünk oda a beállításokra és karbantartásra a gépek hatékony működése és élettartamának meghosszabbítása érdekében! Mérjük a gépek fogyasztását fogyasztásmérővel a hatékony használat érdekében, hogy tisztában legyünk vele, melyik program használja a legkevesebb energiát vagy mennyit pazarolunk a felesleges használattal. Ahol tudjuk, kerüljük, iktassuk ki a készenléti üzemmódot. Javíttassuk vagy javítsuk meg a berendezéseket, ha lehet az olyan gépeket, amelyekre csak ritkán, alkalmanként van szükség, kölcsönözzük, használjuk közösen másokkal – sorolják a lehetőségeket. 

Ha új eszköz beszerzésére kerül a sor, gondoljuk át, valóban szükség van-e az adott gépre, és válasszunk a lehetőségekhez képest leginkább energiatakarékos, környezetbarát modellt. Felújított (azaz használt, de szerelő által bevizsgált, garanciás) gép beszerzésén is elgondolkodhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában