Támogatás

2022.11.04. 19:41

Ukrajnából menekült gyerekek élhetik át a csodát az élményt adó szolnoki táborban - Videóval

Önfeledt játék, kacagó gyerekek. A Hétcsoda Élménytábornak ad otthont a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidőközpont a héten. Az idei programra nyolcvanöt Ukrajnából menekült gyermeket fogadtak, ezzel egyidőben az Országos Kortárs-felkészítő Tábor résztvevői is benépesítették a területet. A pénteki sajtónapra a fiatalok közös produkcióval készültek.

P. Pusztai Nóra

Jó hangulatú közös tánccal kezdődött a pénteki program

Fotó: Nagy Balázs

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei álmodták és valósították meg a Hétcsoda Élménytábort. Az egyhetes program mottója: „Te magad vagy a csoda!”. Idén a szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpontban gyűltek össze. A pénteken tartott sajtónap jó hangulatú közös tánccal indult.

– Nem az első alkalom, hogy Szolnokon járunk. Az ifjúsági vöröskereszt az ország több területén szervezi a Hétcsoda Élménytábort és a Kortárs-felkésztő Tábort. Most ez a két fontos program egy helyszínen, egy időpontban kapott helyet a jászkunsági megyeszékhelyen – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fodor Antalné, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A Hétcsoda Élménytáborba közel kilencven Ukrajnából menekült gyermeket fogadtak. Az általános iskolás korú fiatalok minden megyéből érkeztek. 

– A gyerekek Magyarországon, különböző befogadóhelyeken laknak, de mindannyian a Magyar Vöröskereszttel állnak kapcsolatban. Megszólítottuk őket és meghívtuk a táborunkba. Az elsődleges cél, hogy legalább erre a kis időre elfelejtsék vagy a háttérbe szoruljon az a nehézség, amit átéltek. Élményekkel gazdagon térjenek „haza”, ez a pár nap felüdülés legyen számukra – fejtette ki Csordás Krisztina, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke.

A teendők elvégzésében, a programok lebonyolításában huszonhárom önkéntes segédkezik a héten. 

– Nagyon színes a programpaletta: jártunk a vadasparkban, népi játékokat is volt szerencsénk kipróbálni. A gyerekeknek tegnap kézműves foglalkozást tartottak, sokat táncolunk. Péntek délelőtt sportos vetélkedővel készültünk, szombaton egy táncház részesei lehetnek a táborozók. A visszajelzések alapján jól érzik magukat a gyerekek – emelte ki. 

– Láttam a zsákbanfutás közben kacagó gyerekeket, aki elesett, őróla is inkább az mondható, hogy gurult a nevetéstől, ilyenkor érzi az ember, hogy a munkánk milyen fontos – vette át a szót a sajtótájékoztatón Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi szervezetének (UNHCR) szóvivője.

Kifejtette: pontosan tudjuk, hogy az elmúlt nyolc hónapban Ukrajnából döntően szétszakított családok érkeztek, nők és gyermekek. A férfiak otthon maradtak, így a határon átkelőknek nem elég, hogy traumákat élnek át, még plusz lelki teher, hogy aggódnak a családtagokért. Rendkívül fontos a Magyar Vöröskereszt azon tevékenysége, hogy a táborhoz hasonló élményeket biztosítanak.

– Az igazi persze az lenne, ha ez a tábor most nem is lenne. A gyerekeknek nem kellene itt lenniük, hanem ha otthon lennének békében és biztonságban, járhatnának a saját iskoláikba, közösségükbe és akkor mindazt amit át kellett élniük nem tapasztalták volna meg – zárta gondolatait Simon Ernő.

Fiatalokat képeznek

A Magyar Vöröskereszt a kezdetektől fogva kiemelt fontosságúnak tekinteti, hogy foglalkozzanak a fiatalokkal. Ezért is hozták létre Kortárs-felkészítő Táborukat, melyet száz résztvevővel ugyancsak a héten tartanak a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidőközpontban. A programok során különböző témákban olyan kortárs előadókat készítenek fel, akik hazatérve saját környezetünkben tartanak majd foglalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában