Jászkunság

2023.04.04. 19:55

Itt a palántaszezon: figyeljünk oda kerti növényeink igényeire!

A kellemes tavaszi idő beköszöntével megszaporodtak a kertben végezhető munkálatok. Egyre több időt tölthetünk a friss levegőn, és kihasználhatjuk az udvarunk adta lehetőségeket. Mibe érdemes ilyenkor belefogni, és milyen tevékenységekkel várjunk még inkább egy kicsit?

K. J.

Fehér Mónika (balra) és Szabó Eszter kunhegyesi közfoglalkoztatottak mutatják a karalábé- és salátapalántákat, melyeket nemsokára kiültetnek a földekre

Fotó: Nagy Balázs

Több olyan zöldség és fűszernövény akad, mely már most palántázható, illetve vethető. A változékony időjárás azonban sokszor keresztülhúzza terveinket...

Ahogy már korábban is említettem, nemcsak minket, embereket visel meg ez a változékony időjárás, hanem a növényeket

– mondta hírportálunknak a harmincesztendős tapasztalattal rendelkező Csikós István hobbikertész. 

– Így, március vége felé közeledve bizakodhatunk abban, hogy tartósan tavaszi időjárásra számíthatunk. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni meleg, zárt helyen, mert hosszú időre van szüksége. Éppúgy elültethetjük a bazsalikommagokat is, majd a fagyveszélyes időszak után a kisebb növényeket is elvethetjük kertünkben. Meleg helyen a csemegepaprika magjait, valamint az olyan évelő fűszernövényekét, mint a citromfű, a rozmaring, a zsálya, az oregánó vagy a kakukkfű is elvethetjük. A melegházi nevelésre szánt uborka, saláta, karalábé valamint paradicsom magjait ugyancsak most, szintén meleg, párás környezetben kell csíráztatni. A paradicsomokat általában február-márciusban vetik el, mégpedig ládákba, amikor pedig megjelennek az első levelek, lefedik őket, hogy páradús környezetben nevelkedjenek. Ez az egyik leghatékonyabb eljárás a szép és egészséges paradicsom neveléséhez.

A szakértő arra is felhívta figyelmünket, hogy már most elvethetjük a fokhagymát, a gyöngyhagymát és a dughagymát. Az olyan fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a kapor vagy a petrezselyem, magjait közvetlenül a kertbe vagy cserepekbe érdemes vetni. A karalábét fóliasátor alatt is termeszthetjük, palántáit pedig kora tavasszal, nyáron és ősszel is elültethetjük.

Nemcsak a családi portálon, hanem az önkormányzatoknál is megkezdték a veteményezést: Kunhegyesen például a városüzemeltetés munkatársai végzik a növények termesztését, a palántázást. Ottjártunkkor a helyi üvegházba látogattunk el, ahol Fehérné Kulcsár Barbara kertész és munkatársai körbevezettek a területen.

– A fűtött fóliákban számos zöldséget termesztünk – fejtette ki a kunhegyesi Fehérné Kulcsár Barbara kertész. 

– Gondosan figyelünk a fejlődésükre, és kellő odafigyeléssel gondozzuk azokat. Karalábéból összesen kétezer-ötszáz tövet vetettünk, salátából pedig ezerötszázat. Ha ezek a csemeték elérik a három szikleveles állapotot, akkor összeültetjük nagyobb cserepekbe. A növekedési ütemnek megfelelően kivisszük, hogy szokják a kinti környezetet, majd ha elérik a megfelelő méretet, értékesítjük azokat – tette hozzá a kertész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában