Lime-mizéria

2023.04.17. 11:33

Két fiú húzta ki a Zagyvába hajított elektromos rollert Szolnokon – videóval, fotókkal

A kilencéves Máté és a tizenhárom esztendős Dávid szemét nagyon bántotta a látvány, ezért úgy döntöttek, kihúzzák a folyó aljára süllyedt elektromos kétkerekűt.

Mészáros Géza

A fiúk már több alkalommal szedtek ki furcsa tárgyakat a Zagyvából

Fotó: Sarkadi Tamás

Szinte alig telik el hét, hogy ne kapnánk hírt megrongált, vagy nem rendeltetésük szerint használt Lime-okról, azaz elektromos rollerekről. Múlt hétvégén az egyik legnagyobb szolnoki közösségi csoport oldalára posztolt ki Kiss Dávid egy fotót a szolnoki Zagyva-híd alatt „fuldokló” városi elektromos kétkerekűről „Nem hiányzik valakinek…?” bejegyzéssel.

A vízbe süllyesztett roller esetén, az újabb Lime-rongáláson természetesen sokan felháborodtak. Néhányan pedig léptek is – derült ki Sarkadi Tamás hozzászólásából.

– Nem is én magam, hanem fiaim, a kilenc esztendős Máté és a tizenhárom éves Dávid talált rá még múlt hét csütörtökön az egyik közösségi csoportban egy megdöbbentő képre, melyen a kétkerekű a folyó vize alatt nyugszik. Hogy mikor került oda, nem derült ki.

A fiúknak, akik régóta érzékenyek a környezet- és természetvédelemre, nagyon bántotta a szemét a látvány. Ezért megkértek, hogy ha az illetékesek vagy idegenek nem szedték még onnan ki, ugyan mentsük meg mi a járművet.

– Erre nekünk, hármunknak szombaton volt lehetőségünk. A hétvégén ugyanolyan állapotban találtunk rá a víz felszíne alatt, ahogyan a képen láttuk. A srácok először mágneses horgászattal próbálták kihúzni, de a sok alumínium alkatrész miatt ez nem ment, a gép nem akadt horogra. Ezután a csónak-vasmacskát vetették be, és ez a hadműveletük sikerrel járt – foglalja össze családi igyekezetüket Tamás.

Máté és Dávid édesapja hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a mágneses és a vasmacskás horgászathoz azért van célszerszámuk, mert régóta ezekkel az eszközökkel tisztítják meg az élő- és állóvizeket a fémszennyeződésektől. Számos furcsaságot emeltek már ki a vizeinkből. Számos rozsdás lópatkót, kerékpárt, vasalót, ásót, kapát, nagyharangot, illetve egy különleges fegyvert is, melyet átadva a „tulajdonos” Magyar Honvédségnek, ma az egyik katonai múzeum egyik értékes kincsleleteként szolgál.

– Amikor a srácokkal kiemeltük a rollert a Zagyvából, még valamelyest feltöltött állapotban volt, ugyanis világított, és talán működőképes is lett volna, de ezt nem próbáltuk ki. Inkább megtisztítottuk a rárakódott iszaptól, meg vízinövényktől, felvittük a gátra és a támaszára állítottuk. Vasárnap még arra jártunk és megnéztük a rollert, s ugyanott találtuk, ahová lehelyeztük – jegyezte meg Tamás.

A fiúk, Sarkadi Máté és Dávid a megmentett rollert felvitték a sétányra
Fotós: Sarkadi Tamás

– Számos nagyvárosban üzemeltetünk Lime-okat, és az a tapasztalat, hogy a szolnoki járművandalizmus nem egyedi, viszont sehol sem tömegszerű – kerestük meg az ügyben és kértünk válaszokat felvetéseinkre Irmai Krisztiántól, a Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettesétől.

– Nem általánosítható sehol sem, hogy a közösség többsége ne célszerűen használná a rollereinket. Egy-két értelmetlen eset van mindenhol.

Társaságunk azonban ez idáig még egyetlen alkalommal sem tett be- vagy feljelentést a vandalizmus kapcsán, noha utolérhető lenne a jármű utolsó használója a gépbe vitt mobiladatok után.

– Ezt a programunkat azonban újratervezzük. Szolnokon egyébiránt azzal az alvállalkozással van problémánk, amelynek az lenne a dolga, hogy a rollereket összegyűjtse és újratöltse, karbantartsa. Ez a téma is napirenden van, a remélhető gyors változás talán csökkenti az említett esetek számát is – hangsúlyozta Irmai Krisztián.

Érdeklődésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának illetékese megerősítette, hogy Szolnokon a városi elektromos rollerek rongálása miatt senkitől, még az üzemeltetőtől sem érkezett hozzájuk be- vagy feljelentés.

A mostani eset ráadásul messze nem számít egyedinek: Rongálás történt vagy baleset? – tettük fel a kérdést éppen egy héttel ezelőtt, miután az egyik szolnoki Facebook-csoportban közöltek képeket a Felső-szandai réti bevásárlópark és a kertvárosi buszmegálló közötti feljáró lépcsősoron rommá törve heverő Lime rollerről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában