Szoljon Insta

2023.06.19. 10:57

Lemondott a településvezető, egy évig polgármester nélkül marad Vezseny

A vonatkozó jogszabályok miatt alakult ki a községben a különleges helyzet.

Mészáros Géza

Szabó Ferenc

Forrás: MW archív

Fotó: Németh András Péter

Információnk szerint a napokban lemondott polgármesteri tisztségéről Szabó Ferenc, Vezseny függetlenként tevékenykedő első embere. Hétfőn reggel telefonon kerestük a településvezetőt, de nem értük el, Tiszajenő, Vezseny és Tiszavárkony közös önkormányzati jegyzője, Gyapjasné Sepsi Erzsébet viszont megerősítette a hírt, de hozzátette:

nem azonnali a lemondásról van szó, Szabó Ferenc június 30-ig még betölti polgármesteri pozícióját, a döntésének indokaiért pedig őt keressük.

A településvezető lemondása egyébiránt azt is jelenti, hogy Vezsenynek közel egy évig már nem lesz új polgármestere. Az Országgyűlés 2023. május 23-án elfogadott, az önkormányzati választás szabályainak módosítását tartalmazó új paragrafusa szerint nem lehet időközi választást tartani az önkormányzati választást megelőző egy évben, azaz a 2024. június 9-i, az EP-választásokkal egyidőben megrendezendő önkormányzati választások előtt, és ebben az időszakban a képviselő-testületeket sem lehet feloszlatni.

A vezsenyi helyi választási bizottság 2023. június 5-én keltezett határozata szerint egyébként egy önkormányzati képviselő, Sipos Attila is bejelentette lemondását. A május 24-i testületi ülésen közölte, hogy május 31-i határidővel távozik tisztségéből. Az ő mandátumát a helyi választási bizottság Medvegy Zoltánnak adta, mivel a 2019. október 13-án megtartott helyhatósági választáson a győztes Sipos után a listán legtöbb szavazatot kapó Ács László nem vállalta a képviselői tisztséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában