Szoljon Insta

2023.06.22. 16:00

Tíz éve nem látott hevességű kérészrajzást figyeltek meg Tiszainokánál – videóval

Utoljára több mint tíz éve volt akkora kérészrajzás a Tiszán, mint amilyet szerdán figyeltek meg a vármegye déli szakaszán.

P. Pusztai Nóra

Csodás látványt nyújt a kérészek tánca

Fotó: Hajdú Tamás

Hihetetlen csodának lehettek szemtanúi, akik szerdán a Tiszát figyelték. Bár az időjárás napközben nem sok jóval kecsegtetett, ám mire Tiszainokánál megkezdődött a megfigyelés, kisütött a nap.

– A zivatar után egy kicsit hűlt a levegő, kellemes páradús időnk lett, időnként fel-feltámadó széllel. Számtalan ilyen virágzást éltem már meg.  Hat órára kitisztult az ég és már a folyó közepén cikázott néhány hím – idézte fel a szerda este történéseit Tálas László, a megfigyelő túrák szervezője. – Fél hétre, mintha vezényszó tenné, szó szerint bedurrant a rajzás. Varázslatos, elbűvölő és lélekemelő volt a látvány – emelte ki.

Becslése szerint az egyedszám az egy milliót is meghaladta, úgy véli utoljára talán 2009-ben volt ekkora rajzás.


A videót Hajdú Tamás természetfotós, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetője készítette az előrajzás idején.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában