Szoljon podcast

2023.07.22. 11:25

Szolnoki kosarasok is mesélnek bulizási szokásaikról a tragédiák megelőzését célzó videóban

Kisfilmekkel hívják fel a figyelmet a tudatos szórakozásra. Elkészült a Senkit ne hagyj hátra! kampány következő videója, melyben szolnoki kosarasok is mesélnek a bulizási szokásaikról.

Pakainé Pusztai Nóra

Vendégünk: Pethő Kinga, a Tudatos Ifjúságért Program kommunikációs koordinátora

Forrás: Szoljon.hu

Elkészült a Tudatos Ifjúságért Program kampányfilmje. Még áprilisban számoltunk be arról, hogy a Szolnoki Olajbányász fiatal kosárlabdázói is megjelennek a felvételen néhány képkocka és gondolat erejéig.

Pethő Kinga, a Tudatos Ifjúságért Program kommunikációs koordinátora elmondta, a videót már be is mutatták, a közösségi felületeken közzétették, hiszen üzenetük eljuttatásának egyik legfontosabb időszaka a nyár és a fesztiválszezon. Senkit ne hagyj hátra! – hangzik a szlogen, melyhez kapcsolódóan indított kampányt néhány évvel ezelőtt a szolnoki Városi Diákok Tanácsa. Az összefogásra viszont egy tragédiára volt szükség, amikor egy átmulatott éjszaka után egy fiú holttestét a Tisza árteréről emelték ki.

Az üzenet azóta világos, igyekeznek minél több csatornán, a lehető legtöbb fiatalhoz eljuttatni, hogy minden buliból annyian térjenek haza, amennyien elindultak. A videó forgatása is erre az alapgondolatra épült.

– Olyan szolnoki kötődésű személyeket kerestünk, akikre felnéznek a fiatalok, így léptünk kapcsolatba a Szolnoki Olajbányász csapatával. A kosaras srácok arról beszélnek, hogyan ünnepelnek a nyertes meccs után és hogy szórakoznak egyébként a hétvégéken – fejtette ki Pethő Kinga.

A kisfilmjeikben egyébként kitalált, de valós alapú történeteket is elmesélnek, hogy mekkora tragédia lehet, ha a szórakozni induló fiatalok nem figyelnek oda egymásra.

– Megkérdeztük az utca fiataljait is szokásaikról, a rendőrség balesetmegelőzési bizottságának köszönhetően szimulációs eszközöket, így például részeg szemüveget is kipróbáltunk és bemutattunk – sorolta.

A TIP önkéntesei különböző fesztiválokra is kitelepülnek, hogy eljuttassák a fiatalokhoz a tudatos szórakozás elveit, folyamatosan azon ötletelnek, hogy mivel lehetne leginkább megfogni ezt a korosztályt.

– Fontos, hogy az alkohol- és akár a drogfogyasztásról is nyíltan beszéljünk. A középiskolások feszegetik határaikat, de elengedhetetlen, hogy egy részegen átbulizott éjszaka után levonják a következtetéseket – emelte ki.

A program résztvevői tippeket is adnak, hogyan lehet tudatosan szórakozni, hogyan teremthetik meg a biztonságos környezetet.

– Van a telefonnal egy lokátor opciója, ezzel a barátok könnyebben megtalálják egymást. De létezik már olyan hajgumi is, ami a csuklóra tehető, onnan a pohárra lehet húzni, azzal lefedni, így elkerülhető, hogy valamit beletegyenek – sorolta Kinga.

A későbbiekben az önkéntesek iskolalátogatásokat, mintaórákat is terveznek, a fesztiválos kitelepülésekhez készülne egy szelfifal, illetve plakátkampányban is gondolkoznak.

Vendégünk, aki mesél a kampányról részletesebben Pethő Kinga, a Tudatos Ifjúságért Program kommunikációs koordinátora, őt Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő kérdezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában