Jászkunság

2023.08.04. 13:55

Egyre több adatot tárnak fel a vizsgálatok a helikopter és a tehervonat balesetéről

A szakértők jelenleg is dolgoznak az okok kiderítésén, az eredményekről a vizsgálatok lezárulta után adnak tájékoztatást a hatóságok.

Mészáros Géza

Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középsõ részén fekvõ Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén.

Forrás: MTI

Fotó: Mario Strmotic

Ezen a nyáron két, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyét érintő és a nyilvánosságot (is) megrázó tragikus esemény történt, melyekkel hírportálunk is foglalkozott.

Mint arról beszámoltunk, június 21-én Horvátországban, kiképző gyakorlatozás közben lezuhant egy, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományába tartozó új, H145M típusú honvédségi helikopter. A szerencsétlenül járt forgószárnyas három fős személyzete hősi halált halt. Arról is tudósítottunk, hogy július 9-én Kétpónál kisiklott egy, veszélyes vegyi anyagot is szállító vasúti szerelvény több kocsija, mely katasztrófa emberi életet szerencsére nem követelt, azonban az anyagi kár jelentős.

Technikai meghibásodás, emberi mulasztás, egyéb körülmények…? A szomorú és sajnálatos események kiváltó okaira mindmáig nem derült fény, ezért a napokban az illetékes szervekhez fordultunk információkért. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, valamint a Magyar Államvasutak kommunikációs igazgatóságát egyaránt arra kértük, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot, miszerint a baleseteket kivizsgáló szakemberek jutottak-e már valamilyen eredményre.

Érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya közleményben tudatta: „A Horvátországban, kötelességteljesítés közben lezuhant magyar katonai helikopter balesetének körülményeit a magyar és a horvát szakhatóságok vizsgálják. A vizsgálat folyamatban van, részleteket annak lezárultáig nem áll módunkban megosztani”.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága pedig arról tájékoztatott: „Még tartanak a helyreállítási munkálatok a kétpói vonatbaleset helyszínén, ahol folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A baleset okait még mindig vizsgálják, a kisiklás körülményei még nem tisztázottak. A vonatforgalom újraindulása a munkák előre haladásától függ”.

A balesetek kiváltó okait tehát még mindkét esetben vizsgálják, s amint az eredmények megszületnek, úgy azokról azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában