Turi László

2023.08.22. 15:03

„Éremeső”: két elismerést is átvehetett a zagyvarékasi mentőcsoport parancsnoka

Több díjjal is elismerték Turi László, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport parancsnokának munkáját – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Köllő Judit

Turi Lászlót váratlanul érte a kitüntetés

Forrás: Miniszterelnökség

A parancsnokot Zagyvarékasért emlékéremmel és Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazták – utóbbit maga Novák Katalin, Magyarország Köztársasági elnöke adta át Turi Lászlónak. A hír kapcsán hírportálunk is felkereste a parancsnokot, akit váratlanul ért az újabb elismerés.

– Nagyon nehéz szavakba önteni ezeket az érzéseket – mondta hírportálunknak Turi László, az Életjel Mentőcsport vezetője. 

– Olyan volt ez a nap, augusztus huszadika, mint valami „éremeső”. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy elismerik és nyomon követik munkánkat. Úgy gondolom, hogy mindez nem működhetnek egy jó csapat és a családom támogatása nélkül. Hálás vagyok, hogy részesülhetek ezekből a neves elismerésekből.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés
Forrás: Miniszterelnökség

A zagyvarékasi központú Életjel Mentőcsoport az országban az egyik első ilyen jellegű egyesületként alakult meg 1994. december 5-én. Feladatuk speciálisan képzett kutyákkal, illetve személyekkel hatékonyan közreműködni a lakosság mentésében elemi csapások, természeti és ipari katasztrófák, háborús konfliktusok, valamint békeidőszakban is személyek eltűnése esetén. Jelenleg tíz állandó taggal és négy mentőkutyával állnak készenlétben, hogy segíthessenek a bajbajutottakon. Sokrétű munkájuknak köszönhetően idén is jelen voltak a törökországi földrengés helyszínén.

Járműparkjuk a motorcsónak mellett quadból, motorosszánból és kisrepülőből áll, így elmondható, hogy földön, vízen és levegőben egyaránt képesek segítséget nyújtani.

A szervezet később tovább bővítette tevékenységi körét, így 2015-től tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet is vállalt, két évvel később az önálló beavatkozásra történő jogosultságot is megszerezve. Az egyesület saját gépjárműfecskendővel, valamint egy nehéz műszaki mentő szerrel áll készenlétben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában