Szoljon podcast

2023.09.23. 19:55

A közösség erejére épített a Szolnokon megrendezett I. Vármegyenap – videóval

„Isten áldja meg a magyart, tartson neve, míg a Föld tart…” – nyitotta meg e dal az I. Vármegyenapot szombaton délelőtt Szolnokon. Sokan Palóc-, többen Felvidéki-, akadnak akik Baranta-, egyesek Regös Himnuszként ismerik e régies dallamos éneket. Bármi is legyen az eredete, a dal a hovatartozás ismeretéről, egy nemzet, illetve soknemzetiségi közösségének erejéről, összefogásáról szól, illő nyitánya volt az egész napos rendezvénysorozatnak.

Mészáros Géza

A rendezvény mozgalmas és látványos volt

Fotó: Mészáros János

Hagyományteremtő szándékkal 2019-ben először tartották meg a jászkunsági megyenapot, amelyet ebben az esztendőben már a vármegyenap elnevezést kapta.

A szolnoki Tisza-parti rakparton felállított színpadonál országgyűlési képviselők, polgármesterek, közgyűlési és önkormányzati, továbbá hivatali és intézményi vezetők, valamint hivatásos és civil szervezetek képviselői, emeritus és regnáló jász- és kun-, valamint jászkun kapitányok és főkapitányok jelenlétében nyitották meg a rendezvényt. 

A megnyitón a közösség erejéről szólt a karcagi születésű dr. Varga Mihály pénzügyminiszter és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint dr. Berkó Attila vármegyei főispán és Szalay Ferenc szolnoki polgármester is. 

A térségből érkező főzőcsapatok tagjai már reggel fakanalat ragadtak, a zsűri végül a tiszagyendai vitézek, a kenderesi tanoncok, a jászfényszarui gasztroangyalok, a Szigligeti színház konyhaművészei, a tiszakürti betyárok, a Tisza-tavi sporthorgászok, a vármegyei rendőrök, illetve a katasztrófavédők munkáját is dícsérte, de a legjobb bográcsos ételt ezúttal a kötivizigesek készítették, karcagi birkapörköltjük lenyűgözte az ítészeket.

A Tiszavirág híd belváros felé eső lábának mindkét oldalán, valamint a Tiszai hajósok terén zajlottak az események. Leginkább a kultúráé volt a főszerep, de a vármegyenapon nem csupán a többnyire népviseletbe öltözött előadók, hanem a programokba aktívan bevont vendégek is fontos szereplői voltak a történteknek.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában