Szoljon Insta

2023.09.14. 06:55

Szivárog a tartály, azonnal lépni kell – végre kiderült, mi lesz az abonyi víztorony sorsa

Halaszthatatlanná vált a Hunyadi János utcai víztorony felújítása Abonyban. A képviselő-testület napirendre is tűzte a kérdést, mígnem megegyezés született, hogy mihamarabb el kell kezdeni az építmény csaknem ötszáz köbméteres, szivárgó tartályának helyreállítását. Ezekben a napokban fontos mérföldkőhöz érkezett a torony ügye.

Hartai Gergely

A létesítmény képe az utcafrontról

Fotó: Nagy Balázs

A renoválás helyi jelentőségét jól mutatja az a tény, miszerint az 1967-ben épült létesítmény a település kétszázhúsz utcáját látja el vezetékes vízzel.

– A képviselő-testület korábbi döntése értelmében idén szeptemberben megkezdődik az abonyi víztorony felújítása. A beruházást önerőből végzi el a helyi önkormányzat, az ivóvízszolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében – hívta fel hírportálunk figyelmét a munkálatokra a városháza sajtóreferense. Lőrinczy Veronika közölte: a fejlesztés összköltsége csaknem 31 millió forint, melyet saját költségvetésében biztosít a város. A kivitelező az Épít 2018. Építőipari és Szolgálattó Kft., mely cég képviselőjével hétfőn írták alá a vállalkozási szerződést.

A közelmúltban szakemberek is megvizsgálták a felújításra váró víztornyot
Forrás: Abonyi önkormányzat

Az abonyi önkormányzat idén nyáron, testületi ülés keretében tárgyalt a rekonstrukcióról. Pető Zsolt polgármester az egyeztetésen kifejtette, az önkormányzat korábban egy szakvéleményt is kért a torony statikai állapotáról. 

A dokumentum három pontot határozott meg, amelyek közül az egyik azonnali intézkedést tett szükségessé, nevezetesen a víztorony közvetlen környezetének elkerítését. A másik javaslat szerint a torony tartályának vízszigetelését viszonylag rövid időn belül el kell végezni, mivel az jelenleg szivárog, és az elfolyó víz rontja a torony szerkezetét. A szakvélemény azt is megjegyzi, hogy egy következő tervezési fázisban meg kell tervezni a torony átfogó rekonstrukcióját. Ez azonban várhatóan egy középtávú feladata lesz a városnak, mivel a teljes körű helyreállítás finanszírozása meghaladja a település anyagi lehetőségeit. A képviselő-testület végül arra tett javaslatot, hogy a víztartály műgyantabevonatot kapjon.

Novemberben érhet véget a munka

– A 36,3 méter magas Hunyadi úti víztorony ötszáz köbméteres tartályának víztérszigetelő-rétege elkopott. Ez kap majd műgyantaburkolatot – válaszolta megkeresésünkre a polgármesteri hivatal településfejlesztési osztályának vezetője.

Csanádi Csaba hozzátette, a komplexum betonszerkezete jó állapotban van, a munkaterületet hamarosan átadják a vállalkozónak. A szigetelési feladatokat november 10-ig kell elvégezniük a szakembereknek – tudtuk meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában