Szoljon Insta

2023.11.24. 18:30

Tizennégy nemzet leendő „békenagykövete” tanult Szolnokon - galériával

A tanfolyam résztvevői ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO és az EU békeműveleti eljárásrendjéről.

Mészáros Géza

Tóth Barnabás ezredes Pintér Ágnesnek, a MH 1. Területvédelmi Ezred hadnagyának adja át az oklevelet

Fotó: Mészáros János

Véget ért a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 7. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operations Cooperation Course – PSOCC), a kéthetes felkészítés résztvevői november 24-én vették át oklevelüket. A rendezvényen jelen volt Tóth Barnabás ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság törzsfőnöke, valamint Réz Levente ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke.

Mint arról Kelemen Ilona, a MH Béketámogató Kiképző Központ kommunikációs munkatársa beszámolt, a november 13-án, tizennégy nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött tanfolyam huszonnégy résztvevője közül huszonhárman külföldről érkeztek Szolnokra: Albánia, Algéria, az Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Észak-Macedónia, Kazahsztán, Németország, Olaszország, Pakisztán, Szerbia, valamint Törökország delegált hallgatót, míg magyar részről egy katonahölgy vett részt a képzésen. A háromfős magyar instruktori csoport munkáját Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, illetve Szlovákiából érkezett oktatók segítették.

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben (hallgatók és oktatók tekintetében) 17 nemzet dolgozott együtt.

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, azt fenntartani kormányzati és nem kormányzati szervekkel, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani. A felkészülők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO és az Európai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködés alapjait. A szituációs gyakorlatok alatt az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók.

A hallgatóknak a tanfolyam végén egy kétnapos zárógyakorlat keretében kellett számot adniuk felkészültségükről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában