Levonultak a munkagépek

2024.02.16. 17:25

Milliárdokat vontak meg a beruházótól: leállt a szolnoki csúcshotel építése? – videóval!

Néhány hete még javában forgolódott a három óriásdaru az épülő szolnoki Riverstone Hotel fölött, a különféle munkagépek jöttek-mentek a munkaterületet elkerítő nagykapun keresztül, munkások szorgoskodtak a már szerkezetkésznek tűnő építménynél. A közelmúltban azonban egyik napról a másikra, hirtelen megállt a dolgos élet a területen. Mi történhetett?

Mészáros Géza

A közelmúltban félbemaradt a munka a Holt-Tisza mellett épülő szállodánál, a beruházó egyelőre nem közölte hírportálunkkal, mi áll ennek hátterében

Fotó: Mészáros Géza

Alig több mint három évvel ezelőtt, 2020 decemberében Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese jelentették be, hogy Szolnokon, a Vízpart körúton egy új, négycsillagos szálloda épül.

– Felkerülhet Magyarország turisztikai térképére Szolnok, a város legújabb beruházásának köszönhetően – szólt anno a híradás. A bejelentés szerint a Holt-Tisza mellett épülő három emeletes szálloda 17 ezer négyzetméter bruttó alapterülettel rendelkezhet majd. Ebből mintegy ezer négyzetméter a 300-350 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont lesz. Épül továbbá egy közel háromezer négyzetméteres beltéri fürdő és wellnessközpont, és ehhez csatlakozik mintegy négyezer négyzetméteren külső strand és fürdő is. A 150 szobából 123 lesz kétágyas, a többi pedig lakosztály. A komplexum látványtervét a tiszakavics ihlette, ezért kapta az épülő Tiszakavics Szálloda a nemzetközileg is jól csengő Riverstone Hotel nevet. A 15 milliárd forintos összberuházást 4 milliárd forinttal segíti a kormány az MTÜ-n keresztül.

A 15 milliárd forintból épülő Riverstone Hotel látványterve
Forrás: Beküldött fotó

Egy újabb fontos dátum 2022 februárja, mikoris Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Varga Judit igazságügyi miniszter és Plachy László, a beruházó Green Plan Energy cégcsoport általános vezérigazgatója letették a Riverstone Hotel alapkövét a szolnoki holt-tiszai vízisporttelep melletti területen. Mindannyian meg is szólaltak a beruházás kapcsán. Elhangzott, illetve a cégcsoport honlapján jelenleg is megtekinthető, miszerint „megújuló energiaforrások, geotermikus és napenergia is hasznosulni fog a beruházás során; épül a hőszivattyús rendszerrel ellátott termálkút, a villamosenergia-szükséglet csaknem 100 százalékát pedig napelemekkel fogjuk biztosítani. A hotel épületeit és a környező köztereket is korszerű led-technikával világítjuk ki”.

A Riverstone Hotel a közelmúltig látványosan épült, ám nemrégen levonultak az építési területről a munkások és a munkagépek. Napjainkban csak őrző-védő szolgálatok mozognak a területen. Különböző országos sajtóorgánumok a napokban megszellőztették, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy-program oldalán is megjelent, miszerint 1,8 milliárd forint értékű támogatást vontak meg a Green Plan-csoporttól, mely cég 4 milliárd forintot kapott a szolnoki szálloda fejlesztésére.

Szerkesztőségünk egy héttel ezelőtt telefonon és elektronikus levélben is megkereste a beruházó Green Plan-csoport vezetését, de csak a titkárságig jutottunk el. A vezetői „előszobából” azt kérték tőlünk, hogy türelemmel várjunk a feltett kérdéseinkre készülő válaszokra...

A városházát is megkerestük az ügyben, noha ismeretes, hogy nem helyi beruházásról van szó. A polgármesteri hivatal illetékesei egy rövid közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz.

– Az építkezés körülményeiről és jelenlegi állapotáról a város ez idáig nem kapott hivatalos információt a befektető részéről, ám mivel ez egy magánberuházás, a város érdemben nem tud pontos tájékoztatást adni a helyzetről – írták. A hivatal illetékesei hozzátették, hogy a beruházó a telek árát hiánytalanul, határidőre kifizette. A kivitelezés tehát nem a város hatásköre, Szolnoknak ebben az üzletben nincsen szerepe.

Természetesen továbbra is szívesen fogadjuk a beruházó Green Plan-csoport vezetőségének a szolnoki szállodával kapcsolatos válaszait, melyet le is közlünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában