Megoldásra várva

2024.02.14. 11:25

Torzóként meredeznek a tornaterem maradványai, átmeneti megoldást találtak Tiszapüspökiben

Bordásfallal felszerelt tornaszobát alakítottak ki az idei tanévben Tiszapüspöki általános iskolájában, az intézmény rossz időben így tudja biztosítani a helyet jelenleg a mindennapos testneveléshez. Erre azért van szükség, mert egyelőre még mindig nem újították fel a iskola régi tornatermét egy jogvita miatt, pedig a pénzt erre már megkapta az intézményt fenntartó Országos Roma Önkormányzat.

Molnár-Révész Erika

Már évek óta fel kellett volna újítani, de még most, 2024 elején is így néz ki Tiszapüspöki általános iskolájának tornaterme egy jogvita miatt. Az intézményben jelenleg 150 gyermek tanul

Fotó: Mészáros János

Még mindig torzóként meredeznek a 70-es években, kalákában épített tornaterem maradványai Tiszapüspöki általános iskolájának udvarán. Már évek óta fel kellett volna újítani az iskola épületével együtt, ami kisebb hiányosságokkal ugyan megtörtént, azonban a kivitelező és az intézményt fenntartó Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) között jogvita alakult ki a munkák minőségét, és a kifizetést illetően. A tornateremhez így hozzá sem kezdtek, pedig ennek a felújítása is szerepel abban a 400 millió forintos pályázati összegben, melyet a beruházásra nyert az ORÖ. 

– A mindennapos testnevelést meg tudjuk oldani, ugyanis az idei tanévben a legnagyobb tantermünket tornaszobává alakítottuk át. Bordásfallal és különböző sporteszközökkel szereltük fel a fenntartó támogatásával, jó idő esetén pedig a sportudvarunkat tudják használni az osztályok – tájékoztatott Dorka Zoltánné, az intézmény igazgatója. 

Ám az még mindig kérdés, hogy mikor lesz az iskolának igazi tornaterme. Bár az intézmény működtetése és fenntartása nem az önkormányzat hatásköre, a helyhatóság is gondolkodik a probléma megoldásán.

– Abban maradtunk, főként a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, hogy nekünk ebben mindenképpen lépnünk kellene. Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi fenntartó, minden bizonnyal döntési helyzetbe majd csak 2024 után kerül, de ez egyben fel is vázolja számunkra azt a képet, hogy valószínűleg már csak a 2026-os költségvetésbe tudják beletenni a tornaterem kérdését. Ennek alapfeltétele az, hogy a félbeszakadt pályázat helyzete is rendeződjön. Egy biztos: az iskola működik, biztosítottak a feltételek, de az tény, hogy a jelenlegi kor elvárásai szerint nem megengedhető, egy kistelepülésnek egy torzó legyen a tornaterme. Ez számunkra nagyon nagy csapás, ugyanis fontos lenne, hogy télen is le legyenek kötve azok a fiatalok, akiknek a szülei, családja akár késő estig dolgozik. A délutáni programoktól így el is búcsúzhatunk, mert a táncon kívül a sport nem működik – hangsúlyozta Bander József polgármester.

Hozzátette, bízik benne, hogy az önkormányzat még ebben az évben esélyt kap arra, hogy legalább egy tanulmánytervet készíthessen egy tornacsarnok építésére. 

Az ügyben levélben megkerestük az Országos Roma Önkormányzatot is, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. Tavaly nyáron egyébként az iskola működése is veszélybe került, a pedagógusok bére csúszott, mert az ORÖ-nek több mint félmilliárd forint támogatást kell visszafizetnie a Belügyminisztérium számára, a NAV pedig inkasszálta az iskolának szánt pénzeket is. A fizetések helyzete azonban állami segítséggel akkor rendeződött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában