Múltunkat kutatják

2024.03.12. 11:25

Honfoglaláskori temetőt találhattak a régészek a Tisza-tónál

A Nagykunság eddig elfeledett múltjának maradványait tárták fel tavaly nyáron a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai. Ezúttal egy kutatóprojekt keretében honfoglaláskori temetőre bukkantak a Tisza-tó bizonyos részein.

Köllő Judit

Ahogy tavaly ősszel megírtuk, háromhajós bazilikát és körtemplomot találtak a föld alatt a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai Tomajmonostorán. Akkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tomaj nemzetség minden bizonnyal a besenyő népcsoporthoz köthető. Megtalálták a nemzetség monostorát és az azt megelőző településhez tartozó plébániát. A feltárások tovább folytatódtak, ezúttal azonban a mikroregionális kutatóprojekt keretében honfoglaláskori temetőre bukkantak.

A Magyar Nemzeti Múzeum régészei eddig ismeretlen lelőhelyre bukkantak a Tisza-tó partján
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Mint kiderült március első hétvégéjén, az MNM Nemzeti Régészeti Intézet Közösségi Régészeti Osztályának önkénteseivel vette kezdetét a többéves, nagyszabású kutatási program 2024-es évada, amely már az első napon egy eddig ismeretlen, a honfoglalás korában és az Árpád-korban is lakott lelőhely felfedezését eredményezte.

– A két projekt szellemében kapcsolódik egymáshoz, azaz a Tisza-tó topográfiájához – árulta el Bakos Gábor, a közösségi régészeti referens, a terepi kutatás vezetője. – A konkrét helyet viszont nem fogjuk behatárolni, hiszen szeretnénk megvédeni. Ami viszont biztos, hogy az ásatások április végén és május elején a megszokott ütemben folytatódnak a Tisza-tónál.

A fémkereső-műszeres lelet- és lelőhelyfelderítés során a honfoglalás korára datálható veretek, nyílhegyek, valamint egy jellegzetes fokos is előkerült. Ezen leletek alapján feltételezhető, hogy egy honfoglaláskori temetőt is rejthet a vizsgált terület, amelynek pontos igazolására további kutatásokat indít az intézet.

Jellegzetes honfoglaláskori nyílhegyet találtak a régészek
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum (MNM)

Mint megtudtuk, a leletek kiértékelése arra enged következtetni, hogy a terület a bronzkortól a császárkoron át a honfoglalás időszakában és a középkorban is lakott volt. Remélhetőleg azonban a későbbi korok talajmunkái, valamint a mezőgazdasági művelés nem tette teljesen tönkre az itt megbúvó emlékeket, noha a szántott rétegből kiemelt fémleletek mindenképpen bolygatásra utalnak.

A 10-11. századra tehető kéttagú, bronz csüngő alsó tagja, a szántott rétegből 
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum 

A kutatás többrétegű módszertannal zajlik, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet osztályainak összehangolt munkája révén, amelyben helyet kapnak műemlék- és örökségvédelmi elemek. Ennek keretében valósult meg 2023 őszén Tomajmonostora határában annak a régészeti feltárásnak az első üteme, amely a korábbi terepbejárási és geofizikai mérések alapján igazolta az egykori bencés monostor létét, s amely 2024-ben is folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában