Konyhakertek

2024.04.11. 19:51

„Ne halat, hanem hálót adjunk a családoknak” – önellátásra ösztönzik a jászkisérieket

Konyhakerti vetőmagadományt kapott nemrég tizen­öt nehéz sorsú család a Jászkiséri Etnikai Szervezet jóvoltából. Az évek óta futó kezdeményezés célja többek között az önellátás ösztönzése és a kertkultúra fejlesztése. A minap a programban részt vevő családoknál jártunk, és megnéztük az elvetett magokból szárba szökkent növényeket.

Illés Anita

A Jászkiséri Etnikai Szervezet ebben az évben is meghirdette a „Rendezd a konyhakerted a környezeted szebbé tételéért és a jobb megélhetésért!” elnevezésű programot. 

Suki Izidor, a Jászkiséri Etnikai Szervezet elnöke (balra) vetőmagadományt adott át Csikós Lajosnak
Fotó: Pesti József


– Azoknak a családoknak osztottunk ki vetőmagadományt, akik vállalják, hogy megművelik a konyhakertjüket és szebbé teszik a környezetüket – kezdte Suki Izidor. A Jászkiséri Etnikai Szervezet elnöke kiemelte, nem csak roma lakosokat segítenek, hiszen csak összefogással lehet szebbé, élhetőbbé tenni a várost. 

– A csomag alapvető konyhakerti növények, például sárgarépa, zöldborsó, saláta, retek, uborka magvait, valamint vető­burgonyát tartalmazott – sorolta Suki Izidor.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ne halat, hanem hálót adjunk a családoknak, akiket öngondoskodásra szeretnénk ösztönözni. 

– emelte ki.

– Az a cél, hogy minél többen saját maguk termeljék meg a friss, egészséges zöldségeket a család asztalára. Folyamatosan figyelemmel kísérem a munkálatokat, a kertek gondozását. A legszebb konyhakert tulajdonosa idén is elismerésben részesül – tette hozzá az elnök. 

Suki Izidor segítségével jutottunk el Virág Lucához, aki büszkén mutatta meg nekünk a saját maga által gondozott veteményest és a virágoskertet. 

– Örömmel fogadtam a vető­magadományt, mert nagyon szeretek kertészkedni. A porta minden szegletét hasznosítom. Itt szinte minden megterem, amire szükség lehet a család konyhájában – vezetett körbe Virág Luca a kertben, ahol már mutatja magát a sárgarépa, zöldell a hagyma és a borsó. 
A magok és a palánták elültetése, a növények gondozása és a javak betakarítása, feldolgozása folyamatosan ad munkát a jászkiséri háziasszonynak, aki igyekszik pozitív példát mutatni a fiataloknak. Mint mondta, jó lenne, ha minél többen kedvet kapnának a kertműveléshez, a virágosításhoz, hogy rendezettebb legyen a település. 

Virág Luca szívvel-lélekkel gondozza a kertjét, ahol nagyon sokféle zöldség és gyümölcs megterem
Fotó: Illés Anita


– Nemcsak zöldségféléket termesztek a kertben, hanem gyümölcsöt is, például szilvát, almát, sárga- és őszibarackot, körtét és fügét. Nagy sikerélményt jelent számomra, hogy több gyümölcsfát magról ültettem és már szépen fejlődnek – osztotta meg tapasztalatait Luca, aki a Jászkiséri Etnikai Szervezeten keresztül magról nevelt facsemetéket adományozott a helyi családoknak. 

A Csikós család is évek óta szépíti, gondozza hatalmas kertjét. 

– Nagy a drágaság a boltokban, ezért amit csak lehet, megtermelünk magunknak a konyhakertben. Ezzel is spórolunk. Az sem utolsó szempont, hogy a kertünkben termett zöldség és gyümölcs sokkal egészségesebb, ízletesebb azoknál a termékeknél, amiket az élelmiszer-áruházak kínálnak – állapította meg Csikós Lajosné. 

– A rendezett porták javítják a településképet – mutatott rá Lukácsi György polgármester, aki szintén támogatta az akciót. – Emellett a program az önellátás népszerűsítése, a rászoruló családok életminőségének javítása miatt is fontos – fűzte hozzá. 

Az általános és középiskolai tanulmányok befejezését is támogatják

Suki Izidor arról is beszámolt hírportálunknak, hogy az etnikai szervezet kezdeményezésére és szervezésében sikeres egyeztetés indult a szarvasi Bolyai János Gimnázium és Általános Iskola, valamint a helyi Csete Balázs Általános Iskola vezetőségével a jászsági oktatási lehetőségek bővítéséről. 

– Iskolarendszerű felnőttoktatás keretében lehetőséget szeretnénk biztosítani a munka melletti tanulmányok befejezésére, valamint folytatására esti munkarendben. Azok jelentkezését várjuk, akik valamilyen okból nem tudták befejezni általános vagy középiskolai tanulmányaikat, illetve rendelkeznek 8 osztállyal vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal, és érettségizni szeretnének – tájékoztatott a szervezet elnöke, aki vallja, hogy a hátrányos helyzetből a munka és a tanulás jelenthet kiutat. 

A jászkiséri Gazsu Gyöngyi példája mutatja, hogy 50 év felett sem késő tanulni, fejlődni. 

– Remélem, hogy helyben megvalósul a felnőttoktatás. A helyi általános iskolában takarítok. Munka mellett jelenleg a Bolyai János Gimnáziumban tanulok, jövőre érettségizek. Rengeteg új ismerettel, készséggel gazdagodom a képzés során – mondta el érdeklődésünkre Gyöngyi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában