Kunhegyes

2018.02.08. 09:52

Élvonalbeli klubok is gyakorta látogatják a kunhegyesi létesítményt

Hét évvel ezelőtt, 2011 áprilisában adták át az uniós forrásból felépült sportcsarnokot Kunhegyesen. Mint a város második legnagyobb létesítménye, komoly szerepet tölt be a térség életében. A fiatalok és az iskolások gyorsan birtokba vették, már az indulás évében komoly sporteseményeknek adott otthont a háromszintes épület.

Ujvári László

Négy esztendeje anyagi és közönségsikert aratott a Ferencváros–Debrecen edzőmeccs

Fotó: Csabai István

Bár a város sportlétesítményekkel jól ellátott, és a mindennapos testnevelésóra bevezetése sem okozott gondot, a sportcsarnok mégis hiánypótló beruházásnak bizonyult, gyorsan a térség sportéletének egyik központja lett. Megnyitása óta a testnevelésórák és az iskolán kívüli sporttevékenységek legfontosabb helyszíne.

Teljes alapterülete kétezer-nyolcszáz négyzetméter, befogadóképessége hétszáz fő, ebből négyszáz ülőhely. Többfunkciós létesítmény, amely alkalmas a nem sport jellegű programok megtartására is.

Az elmúlt évek során eddig egyetlen gyenge pontját fedezték fel, a csarnok akusztikája nem igazán kedvező a zenei programok megrendezéséhez, túl visszhangosnak bizonyult.

– Az önkormányzati rendezvények B forgatókönyve, hogy azok rossz idő esetén a sportcsarnokban lesznek megtartva, erre azonban ritkán kerül sor. Az intézményben alapvetően minden jól működik, a kihasználtsága magas – mondta Bodó István, a Kunhegyesi Mikrotérségi Tornaterem vezetője, miközben körbevezetett minket a hatalmas épületben.

A november elejétől február végéig tartó időszak a legzsúfoltabb, ilyenkor egymást érik a testnevelésórák, a szakköri foglalkozások, valamint az edzések, elvégre az időjárás nem teszi lehetővé a szabad levegőn való testmozgást. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire kihasznált a létesítmény, rövid választ kaptunk.

– Délelőtt testnevelésóráknak adunk helyet, délután pedig az iskolához köthető sporttevékenységek, majd egészen estig edzések töltik meg a küzdőteret – magyarázta a létesítményvezető.

Négy esztendeje anyagi és közönségsikert aratott a Ferencváros–Debrecen edzőmeccs
Fotós: Csabai István

– Egyszerre három osztály is elfér a hatalmas létesítményben, szükség esetén térelválasztókkal tudják felosztani a küzdőteret.

A nemzetközi minősítésű, öntött talajú, négyrétegű sportpadló ízületkímélő, ami az egyik legfőbb vonzereje a létesítménynek. A felnőtt férfi röplabda és női kézilabda­csapatok is itt játsszák mérkőzéseiket.

Négy éve például óriási közönségsikert aratott a Ferencváros–Debrecen női kézilabda felkészülési mérkőzés. Gyakran otthont adnak az utánpótlás labdarúgó- és kézilabdatornák megyei döntőjének, de a Szolnok Fanatic női futsalcsapata is hónapok óta Kunhegyesen rendezi a hazai bajnokijait.

Emellett a Pénzügyőr tavalyi ezüstérmes férfi röplabdaegyüttese rendszeresen itt edzőtáborozik. Tavaly nyáron a serdülő leányválogatott és a Vasas felnőtt női csapata is náluk tartotta felkészülését.

Jelenleg egyeztetés alatt áll, hogy áprilisban újabb korosztályos válogatottat fogadnak, augusztusban pedig utánpótlás országos röplabda-edzőtábornak adnak helyet.

Ugyanakkor az idelátogató csapatok nemcsak a sportcsarnokot, hanem a szomszédos gyógyászati és konferenciaközpontot is igénybe veszik legtöbbször, ami tovább növeli Kunhegyes népszerűségét.

Költségkímélő megoldásokat alkalmaztak

Már a kivitelezésnél fontos szempont volt az energia- és költséghatékony üzemeltetés. Ennek köszönhető, hogy a létesítményben a föld hőjét hasznosító geotermikus padlófűtés van, ami a költségek szempontjából nagyon kedvező.

A sportcsarnok népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy a nagy kihasználtság nem látszik a létesítmény állapotán. Bodó István szerint ez annak köszönhető, hogy a lakosság magáénak érzi, megszerette az intézményt.

A vezetőség, az alkalmazottak és a gyerekek egyaránt vigyáznak a rendre, a tisztaságra. Az állagmegőrzés mögött komoly együttműködés áll, ez mindenki közös érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában