KAJAK-KENU

2018.07.26. 09:55

Négy Szolnok megyei versenyző is indulhat a vb-n

Nem kevesebb, mint 46 kajakosunk és kenusunk képviseli majd a magyar színeket a portugáliai Montemor-o-Velhóban, az augusztusi világbajnokságon. Köztük négy Szolnok megyei versenyző is vízre teszi majd hajóját a vb-n.

Varga Csaba

Bodonyi Dóra két számban is vízre teszi majd hajóját a vb-n

Fotó: Mészáros János

Egy esztendeje, a csehországi Racicében rendezett világbajnokságon a felnőtt válogatottunk megnyerte a vb-pontversenyt.

Az elmúlt évad tanulságait levonva, a szövetség szakmai stábja idén átalakította az olimpiai versenyszámban rajtoló férfi négyes válogatási rendszerét, míg a női kajakos szakág sokat erősödött a visszatérő Kozák Danutával és a betegsége után ismét kiváló formába lendülő Kárász Annával, így Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint bizakodva várhatják a portugáliai világbajnokságot.

A szakvezető szerint női kajakban kiváló formában tért vissza Kozák Danuta, így ő minden számában aranyesélyes, miután nagyon erős párost alkot Kárász Annával, a női négyes pedig negyedik éve verhetetlen.

Az utóbb emlegetett kvartett tagja lesz a Szolnoki Kajak-kenu Klub világ- és Európa-bajnoka, Bodonyi Dóra. Azt tudni kell, Dóra egyéniben, 1000 méteren is képviseli majd hazánkat.

– A legfontosabb, hogy a férfi négyes biztos résztvevője legyen a döntőnek 500 méteren, de alapvetően az összes egységünkkel szemben ez a minimum elvárás – mondta az esélyekről az MTI-nek Hüttner Csaba.

– Férfi kajakban egyébként továbbra is a legnehezebb jósolni, a mezőny az olimpiai és így a kvalifikációs szezon közeledtével egyre komolyabb, de mi sem érkezünk feltartott kézzel a világbajnokságra.

– Párosban 500 és 1000 méteren is a rövidebb távon friss Európa-bajnok Mozgi Milán, Somorácz Tamás egység áll rajthoz. Kopasz Bálint is jól szerepelhet ezer egyesben, hiszen az Európa-bajnokságon gyönyörű ezüstérmet szerzett.

Bodonyi Dóra két számban is vízre teszi majd hajóját a vb-n
Fotó: Mészáros János

A második válogató óta a legnagyobb vitát a férfi K–4 1000 méteres egység összeállítása váltotta ki. A válogatási elveknek Kulifai Tamás és Bogár Gábor (Szolnok KKK) is megfelelt, ezért ők a minap Szolnokon K–1 800 méteren vettek részt szétlövésen.

A két versenyző külön csatáját Bogár Gábor nyerte meg, így ő ülhet be Tóth Dávid, Ilyés Róbert és Ceiner Benjámin mellé a négyesbe.

– Bogár Gabi teljes mértékben rászolgált a csapattagságra, lehet mondani, hogy társaihoz hasonlóan átugrotta a lécet – mondta edzője, Czeglédi Gábor. – Egyrészt meggyőző fölénnyel nyerte a szétlövést, másrészt munkája és hozzáállása is példaértékű.

– Tavaly kurtán-furcsán maradt le a vb-ről, idén bizonyította, hogy helye van a csapatban. Jó nevekből áll a négyes, de nem tudni, hogy ellenfeleik mire lesznek képesek, hiszen a mezőny inkább az 500 méteres távra fókuszál, hiszen az utóbbi szám szerepel majd a 2020-as olimpia műsorán.

A kenusokról pedig annyit, hogy az 500 méteren rajtoló négyesbe bekerült a rutinos , csapatvilágbajnok Sarudi Pál, aki ugyancsak a Szolnoki KKK kiválósága.

A negyedik Szolnok megyei sportoló pedig a parakenus Kiss Erik lesz a vb-n. A City-Gas Tiszafüred versenyzője KL–3-as kategóriában fog indulni az augusztus 22-én kezdődő seregszemlén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában