VÍZILABDA

2019.07.03. 10:47

Dobogón a dózsás fiatalok: ezúttal Olaszországban remekeltek

Néhány héttel ezelőtt Hannoverben szerzett aranyérmet a Szolnoki Dózsa U12-es együttese, most pedig az egy évvel fiatalabbak parádéztak az olaszországi Lignanóban. A szolnokiak edzője, Soltész Zoltán számolt be a több mint száz csapat részvételével lezajlott eseményről.

Szöllősi Péter

Soltész Zoltán (felső sor, balról az első) vezetésével kiválóan szerepelt a Szolnoki Dózsa utánpótláscsapata a rangos külföldi viadalon.

Forrás: Beküldött fotó

– Az U11-es korosztállyal Lignanóban vettünk részt a világ egyik legnagyobb utánpótlástornáján, a HaBaWaBán, immáron negyedik alkalommal – kezdte Soltész Zoltán.

– Ebben a korosztályban száztizenkét csapat küzdött meg a helyezésekért. Négy kontinensről érkeztek résztvevők, így a mezőny krémjét alkotó európaiak mellett Ausztráliából, Afrikából és Dél-Amerikából jöttek vízilabdás palánták.

– Miként zajlott a verseny?

– Egy héten át tartott a torna, amelyen tizenhárom mérkőzést játszottunk, nagy megterhelés volt a gyerekeknek. A selejtezőben egy héttagú csoportba kerültünk, ahol többek között görög, francia és olasz csapatokat legyőzve végeztünk az élen, így jutottunk a középszakaszba, ahol négy együttes közül bizonyultunk a legjobbnak, és jutottunk fel a harminckettes főtáblára.

– Itt hazánk egyik legjobb utánpótlás-nevelő együttesével, a KSI-vel kerültünk össze, de ezt a feladatot is megoldottuk, majd a nyolcaddöntőben a Monacót vertük, a negyeddöntőben pedig az OSC-t. Az elődöntőben egy végletekig kiélezett meccsen a későbbi győztes Pécstől kaptunk ki két góllal, pedig másfél perccel a vége előtt még döntetlenre álltunk.

– Így első alkalommal szereztünk érmet ezen a rangos megméretésen. A szezon közben a vidékbajnokságban is kitettek magukért a srácok, hiszen minden mérkőzésüket megnyerve lettek bajnokok, tehát nem volt véletlen a mostani eredményes szerepelés.

– A gyerekek hogyan élték meg a sorozatterhelést?

– Az új FINA-szabályok szerint zajlott a torna, ami jelentősen eltér a hazánkban, az U11-esek számára alkalmazott szabályoktól, de remekül alkalmazkodtak a fiúk. A kezdeti megilletődöttség után hamar feloldódtak, és tudásuk legjavát adták, pedig a csapat zöme most először járt külföldi viadalon.

– Milyen volt a környezet, a körülmények?

– Csodás helyen zajlott a torna. Lignanóban gyakorlatilag egy olimpiai falut alakítottak ki, ahol szinte minden sportágat ki lehet próbálni, és versenyeket is rendeznek. A szállásunk, az étterem, a mérkőzések és a szabadidős programok is itt voltak, csak akkor mozdultunk ki, ha a tengerpartra szerettünk volna lemenni. A gyerekek remekül érezték magukat, hiszen az üres órákban fociztak, kosárlabdáztak, strandröplabdáztak, egy percre sem álltak meg napközben.

Soltész Zoltán (felső sor, balról az első) vezetésével kiválóan szerepelt a Szolnoki Dózsa utánpótláscsapata a rangos külföldi viadalon.
Fotó: Beküldött fotó

– Az idősebbek is jártak a napokban Olaszországban...

– Az U13-as korosztályunk, akik közül többen is tagjai voltak a hannoveri U12-es Final Kidsen aranyérmes csapatnak, Tóth Tamás és Teleki András irányításával vett részt a HaBaWaBán. A közel hatvanfős mezőnyben szépen meneteltek, de a tizenhat közé kerülés nem jött össze, így az úgynevezett ezüstágra kerültek, amit megnyertek, ezzel összesítésben a tizenhetedik helyen végeztek.

A csapat tagjai

KAPUSOK: Szilágyi Ádám, Nánai Marcell

MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Hidasi Zétény, Tigyi Ábel, Matejcsik Balázs, Nyemecz Márk, Barna Levente, Pongó Medox, Pintér Marcell, Czeglédi Bulcsú, Békési Máté, Tari Szabolcs, Molnár Ármin, Farkas Zsombor

EDZŐK: Soltész Zoltán, Vincze Gergő, Urbán Lajos, id. Cseh Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában